pixabay.com

Najnovije studije usmene istorije sugerišu da su Maori prvi otkrili Antarktik kada je njihov istraživač Hui Te Rangiora putovao tamo još u sedmom veku.

Prisila Vedži, predvodnik ovog projekta sa univerziteta u Otagu, saopštila je da su pronašli vezu sa Antarktikom koja potiče iz najranijih tradicionalnih putovanja i da je “uzimanje u obzir istorije nedovoljno zastupljenih Maora važno za savremene i buduće programe antarktičkog istraživanja”, piše Gardijan.

Univerzitet u Otagu objavio je da se nakon kombinovanja književnosti i usmene istorije došlo do zaključka da su Maori, staroseledački narod sa Novog Zelanda, prvi ljudi koji su istraživali okolne vode Antarktika, a možda i dalje kontinent.

Usmene istorije plemena Maori, Ngati Rarua i Te Ati Ava, pričaju da je prvi čovek koji je otputovao na Antarktik bio je polinezijski istraživač Hui Te Rangiora.

Istraživači pišu da ”polinezijski narativi o putovanju između ostrva uključuju putovanje u antarktičke vode, gde je Hui Te Rangiora sa svojom posadom i brodom Te Ivi o Atea plovio u sedmom veku”.

Prema usmenim tradicijama, taj okean su nazvali smznutim okeanom na kome su se suočavali sa ”ženom koja boravi u planinama, čiji se pramenovi talasaju u vodi i na površini mora sa varljivom morskom životinjom koja roni u velike dubine – maglovito i hladno mesto koje sunce ne vidi”.

Istorija kaže da je morski mornar Te Atu prvi Maor i Novozelanđanin koji je 1840. godine gledao obalu Antarktika. Fabijan Gotlib i Mikail Lazarev smatraju se prvim istraživačima koji su otkrili kontinent Antarktik 1820. godine kada su pronašli ledeni breg Fimbul.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here