pixabay.com

Ruska Federacija izuzela je mišljenje iz današnje zajedničke izjave ambasadora Upravnog odbora Saveta za sprovođenje mira (PIK), koji su potvrdili da je za građane BiH od ključnog značaja da funkcionišu institucije na svim nivoima vlasti.

Upravni odbor PIK je na današnjoj sednici potvrdio da je ključno funkcionisanje vlasti BiH na svim nivoima, uključujući i Oružane snage, te da svi politički predstavnici imaju odgovornost da učestvuju u njihovom radu kako bi služili onima koji su ih izabrali, saopšteno je iz Kancelarije visokog predstavnika za BiH.

U saopštenju se navodi da bez zalaganja i saradnje nema preko potrebnih reformi, posebno onih koje se odnose na vladavinu prava, koje su ključne da bi BiH mogla krenuti dalje na putu ka EU.

“Ambasadori Upravnog odbora PIK očekuju od svih čelnika da odbace retoriku koja vodi destabilizaciji i podelama, te da prekinu sve aktivnosti u tom pogledu, uključujući i pretnje otcepljenjem i osporavanje postojanja BiH kao jedinstvene, suverene države koja se sastoji od dva entiteta”, poruka je u saopštenju.

Ambasadori su poručili i da su istrajni u podršci suverenitetu, teritorijalnom integritetu i ustavnom poretku BiH, te da su “pokušaji da se poništi 26 godina teško stečenog napretka i mira suprotni onome na šta su se svi politički lideri obavezali”.

U saopštenju se navodi da ambasadori Upravnog odbora PIK podržavaju autoritet, mandat i vitalnu ulogu visokog predstavnika sve dok BiH u potpunosti ne izađe iz međunarodne supervizije tako što će ispuniti pet ciljeva i dva uslova, što zahteva znatan angažman svih strana.

Na kraju saopštenja je navedeno da Ruska Federacija nije saglasna sa tekstom zajedničke izjave.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime