pixabay.com

Rusija se žalila NASA zbog misterioznog mirisa alkohola u Međunarodnoj svemirskoj stanici nakon posete brodu „Spejsiks Kru Dragon“, piše „Raša tudej“.

„Spejsiks Kru Dragon“ je očigledno doneo sa sobom „duh zabave“, zajedno sa zalihama, i to pri svojoj prvoj poseti Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).

Rusija je poslala žalbu NASA o ovoj „čudnoj situaciji“.

Incident se dogodio početkom marta, kada je stigla posada „Zmaja“ na ISS, izjavio je u petak za RIA Novosti šef Centra za obuku kosmonauta Pavel Vlasov.

Kako je to bio probni let, brod je bio bez posade i nosio je teret sa zalihama, kao i lutku astronauta umesto stvarne posade.

Trećeg marta posada stanice je primetila jak miris alkohola i obavila neke testove, pri čemu je otkrila neuobičajeno visoku koncentraciju izopropilnog alkohola u vazduhu – oko 6 miligrama po kubnom metru.

Pre dolaska posade „Zmaja“, koncentracija je bila samo delić miligrama, kaže Vlasov.

Kosmonauti su morali da koriste sisteme za prečišćavanje vazduha, uspevši na taj način da dovedu koncentraciju na 2 miligrama.

Ruski organi podneli su žalbu NASA o pitanju izopropila. Američka svemirska agencija potvrdila je da je dobila ovo pitanje, opisujući incident kao „zanimljiv“, ali ne i opasan za stanicu i njenu posadu.

„Spejsiks“, takođe, sarađuje u istrazi misteriozne afere sa alkoholom, kaže NASA.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime