Kosovo online

Bivši šef diplomatije SRJ Vladislav Jovanović izjavio je da je spekulacija da će predstavnik Rusije prisustvovati sastanku delegacije Beograda i Prištine u Parizu, o čemu govore pojedini albanski mediji, najverovatnije proizašla iz ranije inicijative francuskog predsednika Emanuela Makrona za sastanak povodom Kosova.

– Mislim da je tada bilo planirano da predsednik Kosova i predsednik Srbije Aleksandar Vučić budu tamo, ali taj sastanak nije održan, tako da je to moguće proizvelo spekulaciju da bi i Rusi tamo mogli da budu pozvani. Makron je u to doba bio nešto bliži u kontaktima sa Rusima nego što je sada, ali ne verujem da je trenutak bio zreo da se Rusija uključi – rekao je Jovanović.

On je ukazao da je stav Rusije principijelan, i oni podržavaju dijalog i sve ono na šta Srbija bude pristala.

– Ali, oni istovremeno, i paralelno s tim, naglašavaju i značaj i vrednost Rezolucije 1244 koja Rusiji i Kini obezbeđuje konačnu reč u Savetu bezbednosti. Verujem da to nije slučajno i da je to neka vrsta zadržavanja nekih razmišljanja u Srbiji da bi taj budući kompromis mogao da bude i nešto što je i manje od Rezolucije 1244 – ukazao je Jovanović.

Prema njegovim rečima, situacija sa Kosovom se dolaskom nove administracije u Americi sada zagreva, posebno sa prvim najavnim znacima da bi SAD ovog puta bile još energičnije u pokušaju nametanja svršenih činjenica na Kosovu, pre svega Srbiji, a onda i članovima Saveta bezbednosti.

– Pitanje je samo koliko bi takva politička ofanziva mogla da naiđe na odgovarajući prijem u Srbiji, što je teško verovati, a još manje da bi to moglo da ukloni ključnu prepreku u Savetu bezbednosti, da Kina i Rusija prihvate svršeni čin – kaže Jovanović.

Nekadašnji diplomata smatra da predstoji nepredvidljiva politička budućnost u kraćem i srednjem roku s još manje predvidivim posledicama.

– Ne predviđam da bi bilo kakve promene u konačnom cilju mogle da se ostvare u tekućoj i predstojećoj političkoj aktivnosti Zapada prema nama u odnosu na Kosovo. To bi mogla da bude neka vrsta uvoda iza koga bi mogli da nastupe pravi pregovori, koji bi označavali i kraj maksimalnog očekivanja Amerike u vezi sa Kosovom i početak vraćanja teme Kosova u realne okvire. Da se kaže da eksperiment sa pretvaranjem jedne nacionalne manjine u državu ne funkcioniše, da nije uspeo i da treba da se vratimo realnijim, principijelnijim i prihvatljivijim rešenjima i za međunarodnu zajednicu i za Srbiju – zaključio je Jovanović.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime