Rusi optužili Ukrajince: Napad na civile je otvorena provokacija!

0

Beta/AP/RU-RTR Russian Television Channel
Jezivi prizori iz Donjecka: Granata ubila 13 ljudi, dok je 20 teško ranjeno
 

– Ovaj incident smatramo zločinom protiv čovečnosti, i teškom provokacijom, kako bi se podrio mirovni proces za ukrajinsku krizu – naveo je u saopštenju ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

On je izrazio saučešće porodicama i prijateljima žrtava, a povređenima poželio oporavak, prenio je TASS.

Napad na zvaničnike OEBS-a

U odvojenom incidentu u Pavlovu, 80 kilometara južno od Donjecka, pucano je na pripadnike Specijalne posmatračke misije OEBS-a u Ukrajini, saopštio je zamjenik šefa ove misije Aleksander Hug.

– Zahtevamo da se odmah pokrene istraga o zločinu počinjenom u Donjecku, uz učešće zvaničnika OEBS-a u istrazi. Treba učiniti sve da se zaustave napadi Kijeva na gradove na jugoistoku Ukrajine i da se izbjegnu dodatne besmislene civilne žrve – naglasio je Lavrov.

U izveštajima iz Donjecka navodi se da je od eksplozije granate na jednoj trolejbuskoj stanici poginulo najmanje osam ljudi, a neki lokalni izvori navode da ima 13 žrtava i oko 20 ranjenih.

Službe bezbednosti samoproglašene Donjecke Narodne Republike pokrenule su istragu ovom događaju, a lokalni zvaničnici kažu da je prerano da se kaže ko je odgovoran, preneo je TASS.

– Povremeno privodimo grupe diverzanata u Donjecku. Istraga je u toku, ali je prerano da se kaže ko je kriv za ovaj zločin – rekao je portparol lokalnog Ministarstva odbrane Eduard Basurin.

Vlasti u Kijevu saopštile su da odgovornost snose "lokalne snage i njihovi zaštitnici iz Rusije".

Lekari su rekli da su mnogi povređeni u teškom stanju. Prema izjavama očevidaca, pet minobacačkih granata ispaljeno je oko 8.30 časova po lokalnom vremenu. Jedan trolejbus je oštećen, a jedan automobil je izgoreo.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here