Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da su postupci Kijeva protiv opozicije represivni i strahuje se da će takve akcije dobiti na zamahu.

– Jednostavno se strahuje da će reakcija dobiti na zamahu u Ukrajini. Takvi strahovi postoje, jer vidimo prilično grube, žestoke, nezakonite metode koje se preduzimaju protiv vodećih političara, političara koji imaju veoma visok rejting, popularnih političara, ali političara koji u većini slučajeva ne dele tačku gledišta trenutne vlasti. Naravno, takve represivne akcije ne mogu da ne izazivaju zabrinutost – rekao je Peskov.

Peskov nije želeo da komentariše spekulacije o razlozima takvih akcija u Ukrajini i njihovoj mogućoj vezi sa novim rukovodstvom u SAD.

On je dodao da rukovodstvo Ukrajine faktički odbija odnose sa Rusijom i, štaviše, često bira neprijateljski put.

– To žalosno stanje gledamo krivicom ukrajinskog rukovodstva koje faktički odbija bilo kakve odnose i bira veoma nedruželjubiv, a često i neprijateljski put, kako smo već govorili – rekao je Peskov novinarima.

On je dodao da su cifre o trgovini između Rusije i Ukrajine potpuno mizerne u odnosu na uzajamno koristan potencijal trgovinsko-ekonomske saradnje dve zemlje.

Na pitanje novinara zašto Rusija ne koristi kontrasankcije kao odgovor na oštre mere koje je Kijev uveo protiv Rusije, portparol Kremlja je istakao da je Moskva činila i nastaviće da čini sve što je u najboljim interesima Rusije.

Ranije je list „Strana“ saopštila je da su u kancelariji „Opozicione platforme – za život“ u Kijevu izvršeni pretresi i da su pojedine osobe privedene. Poslanik Rade iz „Opozicione platforme“ Viktor Černi precizirao je da privođenja i pretresi nisu bili u kancelariji stranke, nego pored nje.

1 COMMENT

  1. Žalosno je da dve države u kojima živi pretežno Sloveni imaju takve odnose, a sve zahvaljujući vlasti Ukrajine. Kada neko radi u korist vlastite štete kao što to radi ukrajinska vlast, a sve po diktatu SAD, postavlja se pitanje kada će ukrajinski narod ustati protiv takve vlasti. Ukrajina je najsiromašnija zemlja Evrope i dalje pada u sunovrat, a narod i dalje trpi. Nema Ukrajini boljitka bez dobrih odnosa sa Rusijom.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here