EPA/Boris Pejovic

Ruski kupci nekretnina u inostranstvu naglo su se aktivirali, a povećanoj potražnji doprinelo je, između ostalog, revidiranje programa izdavanja pasoša. Rusi su najviše zainteresovani za imovinu u Španiji, Portugaliji, Kipru, Grčkoj, ali i – Crnoj Gori, piše “Komersant”.

Kako konstatuju stručnjaci kompanije “Henli i partners”, aktivnost ruskih kupaca nekretnina u inostranstvu sada je znatno veća nego pre pandemije. Povećano interesovanje dovode u vezu sa smanjenom ponudom.

Prema rečima predstavnice kompanije “Henli i partners” Poline Kulešove, primetno je poraslo interesovanje ruskih kupaca za Crnu Goru, gde se krajem godine ukida program ekonomskog državljanstva za investiranje preko 350.000 evra u nekretnine. Kako kaže, isto je i u slučaju Portugalije, gde je planirano revidiranje uslova ekonomskog državljanstva.

Predsednica upravnog odbora “Kalinka grup” Ekaterina Rumjanceva ističe da je 80 odsto slučajeva gde Rusi kupuju elitne nekretnine u inostranstvu povezano sa dobijanjem državljanstva ili dozvolom boravka.

Kako je za rekao ranije stručnjak za tržište nekretnina u Crnoj Gori Aleksej Švirkov, u maju je potražnja Rusa za nekretninama u Crnoj Gori porasla za više od 60 odsto u poređenju sa istim periodom prošle godine. On smatra da ima više razloga za to.

Prvo je transportna pristupačnost, jer se do Crne Gore može doleteti avionom za par sati. Kao drugo, “između Rusa i Crnogoraca ne postoje nikakve barijere, jer lokalno stanovništvo odlično razume Ruse”. Pored toga, prema njegovim rečima, Crna Gora je na nivou vlade orijentisana na saradnju sa Rusijom.

– Još jedan, a možda i glavni razlog je to što Crna Gora nudi veoma dostupan investicioni program za dobijanje državljanstva – zaključio je Švirkov.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here