EPA/Maximn Shipenkov

“Ako se opadanje životnog standarda Rusa nastavi, ne isključujem mogućnost velikih socijalnih nemira”, upozorio je Aleksej Kudrin, šef Revizorske komore Rusije i jedan od najuglednijih tamošnjih ekonomista.

– Nužan je zaokret u našoj ekonomskoj politici jer siromaštvo poslednjih godina raste i trenutno 12 miliona i 500 hiljada naših građana živi na rubu ili ispod praga siromaštva. Sedamdeset odsto siromašnih su deca – istakao je Kudrin.

On “socijalnu bombu”, između ostalog, prepoznaje u činjenici da rusko stanovništvo postaje sve siromašnije, dok je u – s Rusijom uporedivim zemljama – situacija obrnuta i broj siromašnih opada.

Kudrin predlaže hitne mere države u drugačijoj raspodeli dohotka kojom bi se povećali prihodi socijalno najugroženijih slojeva društva Rusije, kao i povećanje najnižih plata u najvećoj zemlji sveta. U Rusiji je, naglašava, ugroženo ono najvrednije, a to je ljudski kapital.

Da Kudrinove ocene imaju težinu svedoče reakcije političkog vrha Rusije. Predsednik Rusije Vladimir Putin nazvao je Kudrina “poslednjim ekonomistom devedesetih godina prošlog veka”.

Kao primer, kako je kazao, zastarelih Kudrinovih pogleda, Putin je naveo njegovo zalaganje za smanjenje zavisnosti Rusije od prihoda od nafte, rekavši kako bi takav potez odveo zemlju u povećanje inflacije.

Portparol Kremlja Dimitrij Peskov ocenio je Kudrinove najave socijalnih nemira kao “emotivne i hipertrofirane”. Peskov nije negirao da socijalni problemi u Rusiji postoje, ali, kazao je, ne u veličini, niti s potencijalom koji Kudrin navodi.

– Imamo određeni broj građana čiji su prihodi opali zbog spoljnih uticaja na našu ekonomiju, ali i ekonomskih procesa koji se odvijaju unutar zemlje. Na rešavanju tih problema se radi – rekao je Peskov.

1 COMMENT

  1. Niti Ruski Narod niti Ruska drzava, nemaju drugi put u ovom istorijskom trenutku, osim onog koji je trasirao sadasnji Predsednik Vlaladimir V.Putin!?Okruzenje Rusije je veoma surovo.Ako se to ne shvati moze dovesti do velikih svetskih lomova i razaranjima.Ne smemo zaborati vreme u kome se nasao SSSR iz 1985/6 godine.Za SAD nema nekog sem manipulativnog znacaja dali je Rusija socijalisticka ili nije(nesto drugo i razlicito).Ona je uvek neprijateljska.A tu je i spremnost na njeno unistenje.Dakle, V.V.Putin je upravu i zna sta radi i treba da radi jedna Rusija koja i da nece mora biti svetska SILA.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here