pixabay.com
Rusija

Ministarstvo odbrane Rusije pozvalo je vojnog atašea Nemačke i uručilo mu protesnu notu zbog izjave Anegdet Kramp-Karenbauer o nuklearnom obuzdavanju Rusije, saopštili su novinarima u Ministarstvu odbrane.

„U Glavnu upravu za međunarodnu vojnu saradnju Ministarstva odbrane Rusije pozvan je ataše za pitanja odbrane pri ambasadi Federativne republike Nemačke u Ruskoj Federaciji. Tokom sastanka skrenuta je pažnja na izjavu ministarke odbrane Nemačke Anegret Kramp-Karenbauer po pitanju nuklearnog obuzdavanja Rusije i uručena protesna nota“, saopštili su u vojnom resoru.

Predstavniku Nemačke je bilo ukazano da „takve izjave izazivaju jačanje napetosti u Evropi i ne pomažu normalizaciji situacije“, naglasili su u Ministarstvu.

Ranije je nemačkoj ministarki postavljeno pitanje o scenariju NATO-a za obuzdavanje Rusije u baltičkom i crnomorskom regionu, uključujući i u vazdušnom prostoru uz primenu nuklearnog naoružanja. Kao odgovor, Kramp Karenbauerova je izjavila da postoji potreba „da se Moskvi vrlo jasno stavi do znanja da su zapadne zemlje spremne da koriste i takva sredstva“.

Ruske vlasti su više puta naglašavale da zemlja ne predstavlja pretnju za druge države. Istovremeno, Moskva je izražavala zabrinutost zbog neviđenih aktivnosti NATO-a u blizini ruskih granica, gde Alijansa redovno izvodi vežbe.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime