EPA-EFE/KOCA SULEJMANOVIC
Foto: Ilustracija

Predsednik Rusije Vladimir Putin naložio je da se u Rusiji formira specijalna vatrogasna eskadrila koju će činiti 22 aviona i helikoptera, saopštila su Sputnjika dva izvora u Ministarstvu za vanredne situacije Rusije.

– U skladu sa nalogom predsednika države, zajedno sa državnom korporacijom ‘Rosteh’ biće formirana eskadrila za gašenje požara u čiji će sastav ući deset aviona Be-200ČS, deset helikoptera Ka-32A11M i dva helikoptera Mi-26T – rekao je sagovornik.

Drugi izvor je pojasnio da će eskadrila biti formirana sredstvima Fonda za nacionalno blagostanje, a koristiće se i finansijska sredstva državne korporacije „Rosteh“.

„Plan je da deo osnovne grupe čine helikopteri Ka-32A11M i avion-amfibija Be-200. Ka-32A11M je najnovija modifikacija poznatog helikoptera koji ima motor povećane snage, kabinu od stakla i moderan sistem za gašenje požara. Avion Be-200 je unikatan i ovi avioni su veoma traženi za gašenje šumskih požara“, naveli su u kompaniji „Rosteh“.

U korporaciji su rekli da iskustvo stečeno u borbi sa prirodnim i veštački izazvanim požarima pokazuje da je potrebno povećati broj specijalnih letelica.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime