U Rusiji je završeno testiranje modernizovane verzije najnovijeg drona-presretača „Volk 18“, koji je u stanju da u potpuno automatskom režimu pronalazi i obara protivničke dronove, saopštio je ruski koncern vazdušno-kosmičke odbrane „Almaz Antej“.

Jurišni mini-dronovi, koji često predstavljaju obične kvadkoptere sa pričvršćenim eksplozivom, danas predstavljaju ozbiljnu pretnju i zahtevaju posebna sredstva za presretanje. Takvi dronovi domaće izrade aktivno su koristili teroristi u Siriji.

– Testiranja leta modernizovane verzije ‘Volka 18’, koja su uključivala stvarno uništavanje dronova-meta, uspešno su završena. Dron je značajno poboljšan. Planiramo da ove godine započnemo državna testiranja – rekao je predstavnik koncerna Sputnjiku.

On je pojasnio da je modernizovani dron dobio novi optički i radarski sistem, koji omogućava veći domet otkrivanja vazdušnih meta, kao i poboljšan sistem upravljanja koji omogućava da se dron koristi u potpuno automatskom režimu.

– Sada operater samo potvrđuje odluku o napadu na protivnički dron, dok potragu, raspoznavanje i selekciju meta, kao i manevrisanje i uništavanje bespilotnih letelica ‘Volk 18’ izvodi samostalno. Ovo je prva takva letelica među ruskim dronovima – konstatovao je predstavnik ruskog koncerna.

Prototip drona „Volk 18“ je brzi kvadkopter sa poletnom masom do šest kilograma i dimenzijama 60 puta 60 centimetara. Vreme leta drona-presretača dostiže 30 minuta.

Kako je saopštio „Almaz Antej“, dron je naoružan sa tri sistema za bacanje mreže, kojima se hvata protivnički dron i tako se onesposobljava.. Ako „Volk“ ne postigne taj rezultat i iskoristi sve mreže, predviđena je funkcija koja omogućava da se protivnički dron razbije u vazduhu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here