commons.wikimedia.org
Raketni sistem "HIMARS"

Poslednjih meseci, artiljerijski raketni sistemi HIMARS postali su manje efikasni zbog intenzivnog ruskog ometanja putem elektronskih sredstava, piše CNN.

Tokom protekle godine u Ukrajinu je poslato stotine novih sistema naoružanja. To uključuje savremenu zapadnu opremu i sovjetsko oružje koje uglavnom poseduju bivše komunističke države istočne Evrope, sada na usluzi SAD.

SAD su obezbedile vojnu opremu vrednu više od 36 milijardi dolara, a raketni sistemi srednjeg dometa HIMARS su odigrali svoju ulogu u suprotstavljanju Rusima u Ukrajini.

Ometanje GPS-a može uticati i na drugu američku “pametnu” municiju, kao što su artiljerijske granate Excalibur (“pametni” projektili koje lansiraju konvencionalne haubice, ali se navode GPS-om), kao i bombe JDAM lansirane iz aviona koje se pominju čak i u navodno procurelim dokumentima Pentagona.

Podsetimo, ruska PVO presrela je prvu JDAM-ER kliznu bombu iznad zone sukoba u Ukrajini, izvestili su 4. maja ove godine.

Međutim, čini se da sistemi HIMARS posebno imaju slabosti i da su sada postali manje efikasni zbog akcija elektronskog ratovanja koje je preduzela ruska vojska.

“Poslednjih meseci Rusija se sve više mešala u rad mobilnih raketnih sistema američke proizvodnje koji se nalaze u Ukrajini, koristeći elektronsko ometanje da bi onemogućili GPS sistem ciljanja, što je dovelo do toga da rakete promaše cilj”, navodi se u analizi CNN-a.

Međutim čak i kada su radili, HIMARS je sve češće promašio ciljeve, rekao je ukrajinski izvor koji je informisao o operaterima dronova na prvoj liniji. Operater dronova na istočnom frontu opisao je ometanje protiv HIMARS-a kao “značajno”.

Prema izvorima CNN-a, ovo je navelo ukrajinske stručnjake, očigledno uz pomoć američkih partnera, da potraže načine da ponovo konfigurišu softver HIMARS kako bi se suprotstavili sve agresivnijim naporima Rusije za ometanje.

– To je stalna igra mačke i miša, da se pronađu protivmere protiv ometanja, da bi se Rusi kasnije suprotstavili tim protivmerama. I nije jasno koliko će ova igra trajati – rekao je anonimni zvaničnik Pentagona.

S obzirom na očekivanu kontraofanzivu, odluke koje će pomoći ukrajinskim trupama da ostvare značajan napredak postaju još veći prioritet.

– Jedna je stvar zadržati Ruse tamo gde su sada. Druga je stvar ih oterati – naglasio je penzionisani brigadni general američke vojske Stiven Anderson.

2 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here