Rusi se spremaju za Mars

0

"Posada" isprobava simulator

 

Tokom tih 18 meseci biće testirane fizičke i mentale sposobnosti neophodne za ultra-dugački svemirski let. Hrana i voda potrebna za "put" će biti utovarene u "svemirsku letilicu" pre "poletanja", a predviđena je i simulacija sletanja, objavio je BBC.

 

Polsle 250 dana, posada će biti podeljena i tri "kosmonauta" će preći u odvojeni kontejner iz koga treba da izađu u šetnju po "površini crvene planete".

 

Od četiri kandidata Evropske svemirske agencije (ESA) za projekt "Mars500“ biće izabrana dvojica koja će se pridružiti trojici Rusa i jednom Kinezu u svemirskoj letilici u projektu koji počinje u maju ove godine. Čitav eksperiment vodi ruski Institut za biomedicinske probleme (IBMP) uz učešće ESA.

 

U simulaciji "Mars500“, smeštenoj na lokalitetu IBMP u Moskvi, učestvuje ukupno četiri međusobno povezana modula, ukupne unutrašnje zapremine 550 kubna metra bez prozora. Eksperiment će biti praćen iz kontrolne sobe smeštene odmah do kontejnera, a tvorci projekta žele da cela misija bude što je moguće realističnija.

 

Naučnici treba tokom ovog "putovanja na Mars" da utvrde između ostalog koje su sve psihološke i fiziološke posledice izolacije.

 

Projekat "Mars500“ nosi ovaj naziv, jer simulira dužinu eventualne ljudske misije na Marsu: 250 dana za put do crvene planete, 30 dana na površini Marsa i 240 dana za povratak, što je ukupno 520 dana.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here