pixabay.com
Rusija

Ministarstvo kulture i informacione politike Ukrajine saopštilo je da je, prema preliminarnim informacijama, Rusija izvela hakerske napade na sajtove ukrajinske Vlade.

„Prema rezultatima istraživanja Centra za strateške komunikacije i informacionu bezbednost, prvi podaci daju povoda da se veruje da je Ruska Federacija izvela napad… Cilj sajber napada je psihološki pritisak i zastrašivanje“, navodi se u saopštenju pres-službe Ministarstva.

Kako je precizirano, Centar za strateške komunikacije i bezbednost istraživao je informacionu stranu hakerskog napada.

„Odavno se nije dogodio tako masovan hakerski napad na državne organe. Pretpostavljamo da je ovaj povezan sa nedavnim porazom Rusije na pregovorima o budućoj saradnji Ukrajine sa NATO-om. Moskva je ovih dana nastavila sa vojnim vežbama kod granica Ukrajine, a hakerski napadi na ukrajinske državne organe takođe mogu biti deo tog psihološkog napada na Ukrajince“, tvrdi pres-služba ukrajinskog Ministarstva.

Takođe su obratili pažnju na to da se informacija prvo pojavila na društvenim mrežama, zatim su je aktivno širili ruski mediji, a tek od jutros i ukrajinski.

„To što su hakeri pominjali Voliniju, OUN-UPA (ekstremistička organizacija zabranjena u Rusiji), Galiciju, Polesje i druge ‘istorijske oblasti’ trebalo je da sakrije ‘ruski trag’. Očigledno da je to namerno urađeno da se posumnja u Poljsku… Iako je tekst na poljskom napisan bez greške, jasno je da ga nije pisao izvorni govornik. To su poljske kolege potvrdile Centru za strateške komunikacije“, dodaje se u saopštenju.

NATO osuđuje napad

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da „odlučno osuđuje sajber napade na vladu Ukrajine“.

„U narednim danima Ukrajina i NATO će potpisati sporazum o jačanju saradnje u sajber sferi, uključujući pristup Ukrajine platformi za razmenu informacija o štetnim softverima“, navodi se u saopštenju Alijanse.

Ranije je saopšteno da su državni sajtovi Ukrajine noćas izloženi najjačem hakerskom napadu u poslednje četiri godine, a međunarodni partneri Kijeva uključili su se u rasvetljavanje okolnosti.

Na početnoj stranici sajta Ministarstva obrazovanja i nauke saopšteno je da su navodno svi podaci Ukrajinaca procureli. Kasnije je državna Služba za specijalne komunikacije i zaštitu informacija Ukrajine saopštila da nije došlo do curenja ličnih podataka, te da većina sajtova ponovo radi.

1 COMMENT

  1. I ja krivim Ruse, oni su pogresili sto su cekali i gajili nadu da ce te doci pameti. Od pocetka je bilo jasno da je to izgubljeno vreme.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here