EPA
Sergej Lavrov

Rusija je zatražila 56 viza od Sjedinjenih država kako bi se omogućio ulazak u zemlju ruskom ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu i njegovoj delegaciji, koja planira da putuje u Njujork na godišnji skup svetskih lidera u UN ovog meseca (13-27. septembar), ali zasad nije dobila nijednu, javlja Rojters.

Ruski ambasador u UN Vasilij Nebenzja je naveo u pismu generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu da je situacija “alarmantna”, jer je Vašington tokom prethodnih meseci konstantno odbijao da izda vize brojnim ruskim delegacijama za događaje u okviru UN.

Portparol Stejt departmenta, međutim, odgovara da SAD vrlo ozbiljno smatraju svoje obaveze kao domaćin Ujedinjenih nacija i da su podaci o vizama poverljivi, tako da ne može da komentariše pojedinačne slučajeve.

Prema dogovoru u UN iz 1947. godine, od SAD se uopšteno traži da dozvoli ulazak u UN stranim diplomatama, ali Vašington kaže da može da odbije vize kada su u pitanju određeni razlozi, kao što su “bezbednost, terorizam i strana politika”.

– Obradimo stotine viza svake godine za delegacije Ruske Federacije koje prisustvuju raznim događajima u UN – rekao je portparol Stejt departmenta, dodajući da aplikacije treba da se podnesu što ranije, kako bi se omogućila pravovremena obrada.

– Ovo je veoma važno zbog ruskih nezakonitih akcija protiv naše ambasade u Moskvi, uključujući prinudno isključenje lokalnog osoblja, kao i osoblja iz trećih zemalja, što je jako oštetilo rad naše misije i naše kapacitete za obradu viza – dodao je portparol.

Nebenzja kaže da su zahtevi za vize na vreme podneti američkoj ambasadi u Moskvi, a portparol generalnog sekretara UN nije odgovorio na zahtev za komentar.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here