EPA
Ruska mornarica

Japan ne treba da se brine zbog vojnih vežbi Rusije u južnom delu Kurila, jer nisu usmerene protiv drugih zemalja, izjavio je ambasador Rusije u Tokiju Mihail Galuzin.

– Japanska strana nema nikakvog razloga za zabrinutost, jer naše vojne vežbe nisu usmerene protiv bilo koje treće zemlje. To je razvoj naših vojnih sposobnosti u situaciji kada imamo mnogo više razloga za zabrinutost, nego bilo ko drugi u tom regionu – rekao je Galuzin za televiziju „Rusija 24“.

Kako je dodao, Sjedinjene Američke Države, koje vode „otvoreno neprijateljsku politiku” prema Rusiji, imaju „veoma ozbiljne vojne kontingente” u Japanu i u celom regionu.

Ruski ambasador je takođe ocenio da su demarši Japana, u kome pozivaju Moskvu da ne održava vojne vežbe u južnom delu Kurila, besmisleni i neće uticati na planove Moskve, prenosi Sputnjik.

– Demarši japanske strane nisu za nas ništa novo, oni se redovno koriste, čim realizujemo određene akcije u odbrambenoj, ekonomskoj ili nekoj drugoj sferi u okviru našeg suvereniteta nad Južnim Kurilima – rekao je Galuzin.

On je dodao da su japanski demarši neosnovani, jer su Kurilska ostrva pravno pripala Sovjetskom Savezu i Rusiji nakon Drugog svetskog rata, navodi Sputnjik.

Ranije je Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo da će u periodu od 30. avgusta do 5. septembra vojska Istočnog vojnog okruga pod rukovodstvom načelnika Generalštaba Oružanih snaga Rusije sprovesti vežbe „Vastok-2022“.

U strateškim vežbama, koje obuhvataju 13 poligona Istočnog vojnog okruga, zajedno sa vojskom okruga, učestvovaće i vazdušno-desantne jedinice, vojno-transportna avijacija, kao i vojske stranih zemalja.

Vlada Japana je nakon toga diplomatskim kanalima pozvala Rusiju da isključi rejon severnih teritorija, kako Tokio naziva južna ostrva Kurilskog grebena, iz spiska poligona za planiranje vojnih vežbi.

Japan pretenduje na ostrva Kunašir, Šikotan, Iturup i Habomaj, pozivajući se na bilateralni Traktat o trgovini i granicama iz 1855. godine. Tokio je vraćanje tih ostrva postavio kao uslov za zaključivanje mirovnog sporazuma sa Ruskom Federacijom, koji nakon Drugog svetskog rata nije potpisan.

2 COMMENTS

  1. Japan ne treba da se brine zbog vojnih vežbi Rusije u južnom delu Kurila, jer nisu usmerene protiv drugih zemalja, izjavio je ambasador Rusije u Tokiju Mihail Galuzin.….tako su rekli kada su vezbali pored Ukraina.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here