Rusi žele akcije hrvatske “INE”

0

 

OMV pumpa

MOL u vlasništvu ima 47 odsto hrvatske INA-e i Rusi bi sada hteli da ih preuzmu u zamenu za svoje akcije u MOL-u. Mađarski mediji takve namere označavaju kao "sledeći potez u šahovskoj igri oko energetske politike u regionu".

 

Preuzimanju akcija INA na put može da stane sporazum izmedju MOL-a i hrvatske vlade o petogodišnjem moratorijumu na prodaju upravljačkih prava u hrvatskoj Industriji nafte, ali bi on mogao da se svede na dve godine ako ne bude stvarnih transakcija izmedju MOL-a i INA.

Rusi i Mađari su od samog preuzimanja akcija MOL-a na "ratnoj nozi". U martu ove godine u Mađarskoj su veoma oštro reagovali kada je direktor OMV-a, Volfgang Rutenstorfer, uprkos sopstvenim izjavama da prodaje neće biti, pristao na trgovinu sa "Surgutom" po nešto višoj ceni od berzanske

.
"Surgutnjeftegas" je privatna firma sa sedištem u Sibiru, ali "veoma bliska" Kremlju. Po snazi i profitu to je četvrta ruska kompanija u oblasti energetike. Akcije te kompanije trenutno su na berzi, a zna se da je vlasnik 8,1 odsto akcija "Surgutnjeftegasa" jedan penzioni fond, dok ostatak pripada "privatnim licima"

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here