commons.wikimedia/Vitaly v. Kuzmin
Ruski vojnici (Foto: ilustracija)

„Centralnoafrička Republika razmatra mogućnost otvaranja ruske vojne baze u zemlji“, saopštio je predsednik te zemlje Fosten Arkanž Tuadera.

– Mi ćemo nastaviti da radimo sa nacionalnim Ministarstvom odbrane i Ministarstvom odbrane Rusije na tom pitanju, kako bismo proučili mogućnosti otvaranja baze – rekao je Fosten Arkanž Tuadera u intervjuu za Sputnjik.

Međutim, portparol Kremlja Dmitrij Peskov saopštio je novinarima da predsednik Centralnoafričke Republike i ruski lider Vladimir Putin nisu razgovarali na tu temu tokom foruma „Rusija-Afrika“ koji je 23. i 24. oktobra održan u Sočiju.

O tome da u Centralnoafričkoj Republici može biti formirana ruska vojna baza, govorila je u januaru i ministarka odbrane Mari Noel Kojara. Prema njenim rečima, to je moguće u okviru međuvladinog sporazuma o vojnoj saradnji koji su Rusija i CAR potpisale u avgustu 2018. godine.

Trenutno je u zemlji aktivan centar u Berengu, gde vojnici uz pomoć ruskih instruktora uče da rukuju oružjem i proučavaju metode vođenja borbi.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime