Tanjug/AP

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da će Rusija nastaviti da modernizuje svoju nuklearnu trijadu.

– Uprkos promenljivoj prirodi vojnih pretnji, upravo nuklearna trijada ostaje najvažnija, ključna garancija vojne bezbednosti Rusije. A ako se gleda šire – onda i globalne stabilnosti“, rekao je Putin na sastanku sa rukovodstvom Ministarstva odbrane, federalnih organa i preduzeća odbrambeno-industrijskog kompleksa Rusije.

Putin je dodao da održavanje takve ravnoteže snaga poništava opasnost od velikog vojnog sukoba i čini besmislenim bilo kakve pokušaje ucene i pritiska na Rusiju.

Ruski predsednik je apelovao da se uzme u obzir i pojava niza savremenih i novih potencijalno opasnih spoljnih faktora.

– Uzimajući u obzir savremene vojno-političke rizike, mi ćemo se i dalje baviti modernizacijom strateških nuklearnih snaga, sistematski ćemo jačati sve njihove komponente. Naglašavam da se poslednjih godina vojsci i mornarici isporučuju novi raketni i vazduhoplovni sistemi, usled čega udeo modernog naoružanja u strateškim nuklearnim snagama već čini 82 odsto – istakao je predsednik Rusije, dodajući da će Rusija i dalje održavati svoj nuklearni potencijal na nivou neophodnog.

Pritom je naglasio da se Rusija neće uplitati u „iscrpljujuću trku u naoružanju“.

Prema rečima Putina, pojedinim primercima ruske vojne tehnike nema ravnih u svetu.

– Što se tiče određenog broja strateškog naoružanja, naša zemlja je daleko ispred drugih vodećih vojnih svetskih sila. Kako sam već govorio, prvi put u istoriji naša zemlja nije u ulozi onoga koji sustiže, nego je sama predložila primerke koji su godinama, pa i decenijama ispred stranih pandana, a nekima prosto nema ravnih u svetu, i najverovatnije, još dugo neće imati pandana – rekao je predsednik Rusije.

On je dodao da je na borbeno dežurstvo stupio prvi puk, naoružan hipersoničnim raketnim sistemom „Avangard“.

Putin je skrenuo pažnju na to da Rusija treba imati u vidu niz potencijalno opasnih spoljnih faktora, na primer, onih koji su povezani sa širenjem prisustva NATO-a u blizini ruskih granica.

– Treba da uzmemo u obzir i čitav niz potencijalno opasnih spoljnih faktora, savremenih, novih. Na primer, u Evropi se širi vojno prisustvo NATO-a u blizini ruskih granica. Na naš predlog da snizi vojnu aktivnost u periodu pandemije Alijansa uopšte nije reagovala. Štaviše, aktivnost avijacije i flote NATO zemalja je porasla – rekao je ruski lider.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here