pixabay.com
Bela kuća

Rusija mora da prestane sa „opasnim i zlonamernim akcijama“ zarad stabilnih odnosa sa Zapadom, izjavio je zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Kristofer Robinson.

– Moskva mora da shvati da ne može da postigne značajan uspeh i promoviše svoje interese, kao i da ima stabilne i predvidljive odnose sa Zapadom ukoliko nastavi sa opasnim i zlonamernim akcijama – izjavio je Robinson tokom virtuelnih rasprava o saradnji SAD i EU u vojnoj sferi.

Kako je rekao, „Rusija mora da razume da stav američke administracije podrazumeva odgovor na njene aktivnosti koje ugrožavaju SAD i partnere“.

Prema rečima Robinsona, Vašington je zainteresovan za dijalog sa Moskvom ukoliko on odgovara interesima SAD. Dodao je da se o tome govorilo na samitu predsednika Rusije i SAD, Vladimira Putina i Džoa Bajdena u 16. juna u Ženevi.

Međutim, Rusija mora da odustane od „destabilizujuće i opasne hibridne aktivnosti“, istakao je on.

Istovremeno, zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju smatra da nije dovoljna zaštita od akcija koje se pripisuju Moskvi i da bi SAD zajedno sa partnerima „trebalo da spreče zlonamerne akcije“.

S tim u vezi, dodao da neke kriminalne aktivnosti potiču od grupa koje „ne kontroliše direktno Kremlj, ali koje deluju u njegovom interesu“.

Zapad je više puta optuživao Rusiju za mešanje u unutrašnje stvari i sajber-napade. Sa svoje strane, Rusija je odbacila sve optužbe i naglasila da zapadne zemlje nisu pružile nikakve dokaze. Moskva je takođe u više navrata saopštila da je spremna na dijalog o sajber-bezbednosti.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here