Pixabay.com
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije demantovalo je saopštenja albanskih novina o navodnom mešanju Rusije u unutrašnje procese Zapadnog Balkana, uključujući i situaciju u samoj Albaniji.

Kako navodi Ministarstvo, u provladinim i opozicionim medijima u Albaniji pojavio se niz tekstova u kojima se pokreću teme „ruskih veza“ albanskog predsednika i premijera, kao i „mešanje Kremlja“ u unutrašnje političke procese na Zapadnom Balkanu. Na primer, listovi „Sot“ i „Tema“ ukazuju na predsednika Iljira Metu kao na „realizatora ruskih scenarija“ za destabilizaciju Balkana.

“Kao ’dokaz‘ još jedne teorije zavere navodi se činjenica pominjanja predsednika države u tekstovima ’prokremaljskog propagandnog glasnika‘ agencije Sputnjik… Samu činjenicu komunikacije sa ruskim novinarima albanski mediji tumače kao ’služenje interesima Moskve‘!“, sa ogorčenjem navodi rusko Ministarstvo.

„Može samo da iznenađuje mahnitost albanskih medija koji optužuju za ’prorusku aktivnost‘ i vladajuće političare i njihove protivnike“, ističe se u saopštenju.

„Nažalost, praksa korišćenja ruske karte u unutrašnjoj političkoj borbi u Albaniji nije nova. Dovoljno je setiti se da se lažna objava iz 2018. godine da su ruski biznismeni navodno finansirali opozicionu Demokratsku partiju na parlamentarnim izborima 2017. godine zasnivala na objavama američkog časopisa „Madr Džons“, koja je povezana sa Džordžom Sorošom. Zatim su albanski mediji ’razvijali‘ tezu da Moskva navodno stoji iza destruktivnih akcija opozicije i diriguje svim balkanskim protestima. Primorani smo da konstatujemo da je optužba bez ikakvih dokaza uobičajena praksa medija pod kontrolom političkih snaga lojalnih Sjedinjenim Američkim Državama“, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Ministarstvo smatra da je „jačanje antiruske retorike u kontekstu unutrašnje političke borbe u Albaniji još jedna potvrda spremnosti lokalnih vlasti i medija koje kontrolišu da prate kanone informacione kampanje koja je razvijena protiv Rusije na globalnom nivou“.

Pri tome se koristi čitav arsenal „instrumenata koje je razvio Zapad: od emitovanja nepotvrđenih informacija o finansiranju političara i kampanja, do teza o mešanju ruskih obaveštajnih službi u političke procese drugih zemalja“, dodaje se u saopštenju Ministarstva.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here