Screenshot

Rusija je izvela najveći napad projektilima i bespilotnim letelicama na ukrajinsku energetsku infrastrukturu do sada, pogodivši najveću branu u zemlji i uzrokujući nestanak struje u nekoliko regiona, objavile su vlasti u Kijevu.

Rusija je ispalila 88 projektila i 63 bespilotne letelice „Šahed“, od kojih je samo 37, odnosno 55 oboreno, objavilo je ukrajinsko ratno vazduhoplovstvo.

Ukrajinska državna hidroenergetska kompanija saopštila je da je u ruskom udaru pogođena najveća brana u Ukrajini, DniproHES u Zaporožju, ali da nije bilo opasnosti od pucanja, a pogođena je i elektroenergetska infrastruktura u drugim regionima.

– Trenutno gori stanica na brani. Hitne službe i radnici rade na mestu događaja, rešavajući posledice brojnih vazdušnih napada – rečeno je iz Ukrhidroenerga, koja upravlja ukrajinskom mrežom brana.

Ukrajinski ministar energetike Herman Haluščenko rekao je da je to najveći napad na ukrajinsku energetsku infrastrukturu u nedavnoj prošlosti.

“Cilj nije samo oštetiti, nego ponovo pokušati, kao i prošle godine, uzrokovati raspad energetskog sistema zemlje velikih razmera”, napisao je na Fejsbuku.

U zapadnom regionu Hmeljnicki jedna je osoba ubijena, a više ih je povređeno u ruskom napadu koji je oštetio ključnu infrastrukturu, rekao je lokalni zvaničnik, a prenela ukrajinska javna televizija Suspilne.

Gradonačelnik Harkova na istoku zemlje Ihor Terehov rekao je da semafori u drugom najvećem ukrajinskom gradu ne rade zbog udara na elektroenergetska postrojenja.

U međuvremenu, televizija Suspilne citirala je najveću privatnu energetsku kompaniju u zemlji DTEK koja je rekla da je Rusija pokrenula masovni napad na energetske objekte i pogodila neke od termoelektrana te kompanije.

Kompanija je upozorila na nestanak struje u jugoistočnoj Dnjeprotrovskoj oblasti.

1 COMMENT

  1. SRBIJA POLAKO ALI SIGURNO IDE U EU! ŽIVELA EVROPA! ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ. EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA. ONI KOJI NE VOLE ZAPAD TREBA DA BOJKOTUJU ISTI, TAKO ŠTO ĆE ISTOK PODRŽATI MENJAJUĆI EVRE I DOLARE U RUBLJE I JUANE I TRAŽITI POSAO U rUSIJI I kINI I NARAVNO SEVERNOJ KOREJI. A I SVE OSTALO LOŠE ZAPADNO, MENJATI ZA BOLJE ISTOČNO. I SRBIJI JE NAJBOLJE DA PREĐE NA EVRO. ŠTO ĆE SE U BUDUNOSTI SIGURNO I DOGODITI.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here