Sergei Ilnitsky
Vladimir Putin i Aleksandar Lukašenko (Foto: Arhiva)

Početkom septembra premijeri Rusije i Belorusije Dmitrij Medvedev i Sergej Rumas usaglasili su Program mera dve zemlje za realizaciju Sporazuma o formiranju Savezne države. O programu su još proletos razgovarali predsednici dve zemlje Vladimir Putin i Aleksandar Lukašenko i tada su nagovestili da je reč o dosta ozbiljnim koracima.

List „Komersant“ piše da program ekonomske integracije Rusije i Belorusije za period od godinu i po predviđa delimičnu integraciju dva ekonomska sistema od januara 2021. godine, između ostalog i u jedinstven poreski zakon, spoljnotrgovinski režim, kao i u skoro jedinstven bankarski nadzor i jedinstveni regulator tržišta nafte, gasa i struje.

Vasilij Koltašov, šef Centra za političko-ekonomska istraživanja Instituta za novo društvo, veruje da bi za Belorusiju bila loša svaka druga opcija, osim daljeg ekonomskog zbližavanja sa Rusijom.

– Ekonomska integracija Rusije i Belorusije je neophodna i neizbežna za Belorusiju, jer ako ona izabere drugi put, a to je put ulaska u svet zapadne ekonomije, to bi značilo katastrofu, pretvorilo bi je u periferiju EU i dovelo bi do kraha u industrijskom i poljoprivrednom sektoru Belorusije – kaže Koltašov za Sputnjik.

On smatra da je dalja integracija dobra i za Rusiju, zato što joj je neophodno širenje tržišta.

– Rusiji je potrebno da Belorusija bude deo ruskog ekonomskog sistema i da prihvata ruska pravila. Naravno da su ruske kompanije veoma zainteresovane za beloruska preduzeća, ali to interesovanje će biti uzdržano i ostaće na izvesnoj distanci, ili će one pokušati da dođu do beloruskih preduzeća tako što će stvarati udruženja koja će biti deo jedinstvenog ekonomskog prostora dve zemlje – pretpostavlja ruski ekspert.

A šta kažu u Minsku?

Beloruski ekonomista i politikolog Dmitrij Bolkunec smatra da je Program, koji je dogovoren između dve zemlje, logični nastavak i oplemenjivanje sadržajem Saveznog sporazuma iz 1999. godine, koji nije do kraja realizovan. On podseća da se 20. decembra obeležava 20. godišnjica Savezne države, pa građanima treba pokazati da je ostvaren neki napredak.

– Zato je i osmišljena ta mapa puta koja će dati podsticaj ekonomskoj integraciji. Treba da bude jasno da je Belorusija danas prioritet broj jedan za Rusiju u oblasti ekonomske politike, a da je za Belorusiju Rusija nezamenjiv partner u ekonomiji, energetici i u drugim sferama – uveren je Bolkunec.

Program integracije dve zemlje još nije objavljen, ali list „Komersant“, koji se upoznao sa njegovim sadržajem, tvrdi da je reč o dosta radikalnom projektu, kojim je planirana delimična ekonomska integracija, analogna konfederativnim, ili čak federativnim državama.

Među planiranim merama je i donošenje jedinstvenog Poreskog zakonika do 1. aprila 2021. godine, a pretpostavlja se da bi on mogao da stupi na snagu 2022. godine. Dokument, kako se navodi, ne sadrži konkretne dogovore o sudbini „jedinstvenog budžeta“ Savezne države, ali predviđa da će države voditi zajedničku carinsku i energetsku politiku. Takođe se ne pominje ujedinjenje emisionih banaka, ni jedinstvena valuta.

Sfere odbrane, državne bezbednosti, pravosuđa, organa reda i ministarstva unutrašnjih poslova, obrazovanja, zdravstva, nauke i državne uprave nisu obuhvaćene dokumentom, kao ni ovlašćenja izvršne vlasti Savezne države. Zato, kako navodi moskovski list, bar do 2022. godine ne može se govoriti o faktičkom ujedinjenju dve zemlje – radi se samo o ekonomskoj integraciji.

2 KOMENTARA

  1. Može biti,ali ako Lukašenka proglase diktatorom:ode mast u propast.Onda nastupa američka demonkratija kao u Ukrajini.

  2. Уживајте, само да се у међувремену изгради довољно висок и стабилни зид за заштиту од Москве.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime