EPA/ SERGEI BOBILYV / SPUTNIK / KREML
Aleksandar Lukašenko i Vladimir Putin

“Situacija oko Saveza Rusije i Belorusije je složena, naše zemlje nemaju mnogo prijatelja, moramo zajednički da odgovorimo na nove izazove”, izjavio je beloruski lider Aleksandar Lukašenko na sastanku sa direktorom ruske Spoljnoobaveštajne službe Sergejem Nariškinom.

– Nije tajna da će naš susret u ovom trenutku izazvati neku vrstu eksplozije u medijima, posebno na internetu. Mi i ne krijemo da je situacija koja nas okružuje složena, imam u vidu Savez dve države – rekao je Lukašenko na početku razgovora, a prenela državna agencija „Belta“.

Beloruski predsednik je na sastanku sa Nariškinom naglasio da u svetu „izbezumljenom od pandemije“, Rusija i Belorusija imaju malo prijatelja, kao i da se svi interesuju za njih, na šta bi Moskva i Minsk trebalo da reaguju.

– U ovom sumanitom svetu, naročito izbezumljenom od pandemije i drugih stvari – nemamo mnogo prijatelja. Govorimo otvoreno, svi se interesuju za nas. Za Rusiju i Belorusiju. Trebalo bi da reagujemo – rekao je beloruski lider na sastanku u Palati Nezavisnosti.

On je takođe zahvalio šefu Spoljnoobaveštajne službe na informacijama, koje ruska obaveštajna služba „redovno prenosi“ beloruskim specijalnim službama i njemu samom.

Zaštititi Rusiju i Belorusiju od novih pretnji

Sa svoje strane, Nariškin je na sastanku u Minsku naglasio da specijalne službe Rusije i Belorusije mogu još mnogo toga da učine, kako bi osigurali interese dveju zemalja i zaštitile ih od pretnji koje nastaju.

– Uveren sam da specijalne službe mogu da urade još mnogo toga kako bi osigurale interese naših država i građana i kako bi ih zaštitili od onih pretnji koje periodično nastaju -rekao je Nariškin predsedniku Belorusije.

Istovremeno, Nariškin je izrazio zahvalnost beloruskim kolegama za organizaciju sastanka kolegijuma specijalnih službi dve države u Minsku.

– Zahvaljujem našim kolegama na činjenici da se danas sastajemo ovde, ponovo održavamo zajednički sastanak kolegijuma naših specijalnih službi. Održavamo ga u teškom periodu – rekao je on.

Nariškin je u četvrtak ujutro nenajavljeno stigao u Minsk.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here