EPA/Jason Szenes
Savet bezbednosti UN

Savet bezbednosti UN će održati vanrednu sednicu zbog raketnog testiranja SAD koji krše Sporazum o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa.

– Mi smo zajedno sa Kinom zatražili danas održavanje sednice Saveta bezbednosti zbog izjava SAD da imaju planove za izradu i raspoređivanje raketa srednjeg dometa – rekao je stalni predstavnik Rusije pri UN Dmitrij Poljanski.

On je naveo da će sednica biti otvorena za javnost i održana u četvrtak (21.00 po srednje evropskom vremenu). Na njoj će govoriti i predstavnik generalnog sekretara UN.

Pentagon je 19. avgusta saopštio da je testirao konvencionalnu krstarećuraketukopnenog baziranja koja je ranije bila zabranjena Sporazumom o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa. Raketa je uspešno pogodila cilj nakon više od 500 kilometara leta.

Sporazum je prestao da važi 2. avgusta, a prema njegovim odredbama rakete dometa od 500 do 5.500 kilometara su bile zabranjene. Pentagon je kasnije potvrdio za Sputnjik da je testirana modifikacija krstareće rakete „tomahavk“ predviđena za pogađanje kopnenih ciljeva.

1 COMMENT

  1. Savet bezbednosti UN:šta je to danas.aMerika će i dalje raditi što joj je volja,a saveti ovi i oni nek se i dalje sastaju.aMerika poznaje samo jedan rečnik:rečnik sile ub,ijanja otimačine.Tu UN ne mogu ništa jer je veliki broj zemalja ili izlobiran od strane aMerike ili im je zaprećeno.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here