Rusija i Ukrajina se dogovorile da povuku teško oružje

0

Fonet/AP
Da vidimo da li će ispoštovati dogovor…
 

Štajnmajer je rekao da su se njegove kolege iz Rusije i Ukrajine dogovorile da oružje bude povučeno 15 kilometara od linije razdvajanja definisane sporazumom koji je u septembru prošle godine postignut u Minsku.

Nemački ministar je rekao da dogovor, koji je postignut na razgovorima u Berlinu, predstavlja napredak ali ne i "proboj" u naporima da se postigne mirovni sporazum za istočnu Ukrajinu, gde mesecima traju borbe između proruskih separatista i ukrajinske vojske.

Ministri pozivaju na prekid neprijateljstava u Ukrajini

Ministri inostranih poslova Nemačke, Francuske, Rusije i Ukrajine pozvali su na "prekid neprijateljstava" na istoku Ukrajine u zajednčkom saopštenju usvojenom posle njihovog sinoćnjeg sastanka u Berlinu.

– Ministri pozivaju sve strane da prekinu neprijateljstva i povuku teško naoružanje do linije utvrđene sporazumima iz Minska iz septembra prošle godine, navodi se u saopštenju.

Vojna i diplomatska napetost između Kijeva i Moskve porasla je ponovo poslednjih dana zbog jačanja borbi na istoku Ukrajine. Nekoliko sati pre sastanka u Berlinu ukrajinski predsednik Petro Porošenko rekao je u Davosu da se više od 9.000 ruskih vojnika nalazi u njegovoj zemlji sa preko 500 tenkova, komada teške artiljerije i oklopnih transportera.

– Ovaj sastanak nije rešio sve probleme ali omogućio je da se dođe do sporazumao povlačenju teškog naoružanja s obe strane kontakt linije dogovorene u Minsku 19. septembra. Trilateralna kontakt grupa sastaće se nardnih dana da sprovede to povlačenje – rekao je francuski ministar spoljnih poslova Loran Fabijus i dodao da će ministri kasnije odlučiti, zavisno od toga kako se sprovodi sadašnji dogovor, o održavanju samita u Astani (Kazahstan).

Tokom njihovog poslednjeg sastanka u Berlinu 12. januara četiri minsitra odložila su na neodređeno vreme samit u Astani koji je trebalo da bude održan 15. januar između predsednika Ukrajine i Rusije Petra Porošenka i Vladimira Putina pod pokroviteljstvo francuskog predsednika Fransoa Olanda i nemačke kancelarke Angele Merkel.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here