pixabay.com
Ruske rublje

Rusija je suočena sa sve većim manjkom u budžetu od tri biliona rubalja (38 milijardi dolara) zbog naglog pada cena nafte, kaže ministar finansija Anton Siluanov.

Cena nafte, jednog od najvažnijih izvoznih proizvoda Rusije, potonula je u martu približno za trećinu usled smanjene globalne tražnje u kontekstu opšteg naglog pada trgovine povezanog s pandemijom koronavirusa.

Dodatni udarac bili su neuspeli pregovori vodećih proizvođača o dodatnom ograničenju snabdevanja, podseća Rojters.

– Prema sadašnjim cenama, prihodi od nafte i gasa manji su od planiranih za gotovo 3.000 milijardi rubalja – upozorio je Siluanov na sastanku u ministarstvu finansija, prema izjavama koje su preneli državni mediji.

Ruska valuta, čije je kretanje usko povezano s cenama nafte, od početka marta izgubila je više od desetine svoje vrednosti. To je rusku centralnu banku primoralo na prodaju deviznih rezervi kako bi poduprla kurs, koji je danas nakratko skliznuo na 79 rubalja za američki dolar, najniži nivo u više od četiri godine.

Sličan oštar pad rublja povezan s cenama nafte Rusija je iskusila 2014. i 2015. pa je odlučila da diversifikuje ekonomiju. Uprkos tome, još je u velikoj meri zavisna od kretanja cena robe, napominje DPA.

Premijer Mihail Mišustin je ove nedelje najavio da će ruska vlada uspostaviti fond težak oko četiri milijarde dolara kako bi ekonomiji pomogla da lakše prebrodi najnovije teškoće, a domaćinstvima olakšala borbu s pandemijom koronavirusa.

Granice su zatvorene za strane državljane bez potvrde o prebivalištu, izuzev diplomata, a učenici su pozvani da ostanu kod kuće, u mnogim gradovima ograničena su javna okupljanja kako bi se ograničilo širenje zaraze koronavirusom, podseća DPA, prenosi Indeks.

3 KOMENTARA

  1. Bas sam cula suprotno. Oni koji vise propadaju nego Rusi, mora da skrenu paznju od sebe. Rusija je napravila velike zalihe od ulja.

  2. Cena nafte se između zemalja utvrđuje dugoročno a ove berzanske špekulacije su samo mali postotak od količine.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime