commons.wikimedia/Vitaly V. Kuzmin
Ruski raketni kompleks "Jars"

U Rusiji je napravljen unificirani raketni kompleks „Jars“ za različite tipove baziranja, uključujući železničko, izjavio je tvorac balističkih raketa „Topolj-M“, „Jars“ i „Bulava“, generalni konstruktor Moskovskog instituta za termotehniku, akademik Jurij Solomonov.

Napravili smo raketni kompleks „Topolj-M“, sada „Jars“ za različite tipove baziranja: i za stacionarno i za pokretno i za železničko – svuda je jedna raketa – izjavio je Solomonov.
Prema njegovim rečima, morski strateški raketni kompleks „Bulava“ za podmornice klase „Borej“ takođe je unificiran sa gorenavedenim raketama po određenim elementima i tehničkim rešenjima.
U slučaju pretnje nuklearnim ratom, oklopni voz izlazi na patroliranje i uklapa se sa drugim železničkim vozovima. Nakon naređenja o borbenoj primeni, voz se zaustavlja i sprečava da počne napad. Krovovi na krovu tri vagona se skidaju, sakriveni mehanizmi sa kontejnerima za rakete podižu se u vertikalni položaj. Za nekoliko minuta se izvodi lansiranje, piše Sputnjik.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here