EPA/MICHAEL KLIMENTYEV
Donald Tramp i Vladimir Putin

Pomoćnik američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Filip Riker izjavio je da Rusija, bez obzira na rastući uticaj Kine, predstavlja i dalje glavnu vojnu pretnju Evropi.

– U isto vreme dok se suočavamo s rastućom pretnjom koju Kina predstavlja za Evropu, ne smemo da zaboravimo da je Evropa i dalje u centru pažnje ruske agresije koja se nastavlja i njenog zlonamernog uticaja – izjavio je Riker na saslušanju pred Komitetom Kongresa za spoljne poslove.

Rusija i Kinu, kako je rekao, danas povezuje tesno strateško partnerstvo, vidljiva je sve jača saradnja u diplomatskoj, ekonomskoj, vojnoj i informativnoj sferi.

Savez Kine i Rusije ne predstavlja monolitni blok, u njihovim odnosima postoje napetosti i neslaganja, ali njihovo sve jače strateško partnerstvo je nešto više od prostog „braka iz računa“, rekao je funkcioner Stejt departmenta.

Ono je zasnovano na zajedničkom mišljenju o tome kakvu pretnju SAD i njihovi saveznici predstavljaju za njihove ambicije, rekao je Riker i dodao da će Vašington uzeti u obzir to stanje stvari pri formulisanju svoje politike u epohi suparništva država u Evropi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here