EPA/Sergei Savostyanov
Vladimir Putin

Kandidat za mesto stalnog predstavnika SAD u Severnoatlantskoj alijansi Džulijen Smit izjavila je na saslušanju u Kongresu da će Rusija ostati glavna vojna pretnja NATO-u u narednoj deceniji.

– Rusija ostaje najveća geopolitička pretnja za evroatlantski region i zasigurno će ostati najveća vojna pretnja NATO alijansi u doglednoj budućnosti i, naravno, tokom sledeće decenije – istakla je ona.

Prema njenim rečima, od 2014. godine kada je izbila kriza u Ukrajini, Severnoatlantska alijansa je postigla mnogo za jačanje svojih potencijala za suprotstavljanje Moskvi, ali još mnogo toga ostaje da se uradi.

– Ruska agresija se nastavlja, moramo Rusiju pozvati na odgovornost za sve njene postupke preduzete uz pomoć svih njenih sredstava – bilo da se radi o konvencionalnim mogućnostima, upadima u vazdušni prostor NATO-a, zastrašivanju ili sajber-napadima – precizirala je Smitova.

Takođe je obećala, ako bude imenovana, da će sarađivati sa američkim saveznicima i partnerima na neutralisanju neželjenih posledica po Sjedinjene Američke Države puštanja u rad ruskog izvoznog gasovoda „Severni tok 2“. Ona je gasovod nazvala „lošim poslom“ i „geopolitičkim projektom“ koji podriva energetsku bezbednost Evrope i, pre svega, Ukrajine.
Osim toga, Smitova je dodala da će nastaviti da postavlja „teška pitanja“ Turskoj i ubeđuje je u neprihvatljivost kupovine sistema PVO S-400 od Rusije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here