Rusija je nespojiva sa internet biznisom

0

Napustio zemlju zbog pritiska vlasti: Pavel Durov
 

Durov je naveo da "nema nameru da se vraća", jer je " nažalost, zemlja nespojiva sa internet-biznisom u sadašnje vreme", prenosi portal.

 

On je kao razlog za odlazak iz zemlje naveo administrativni pritisak na rukovodstvo mreže.

 

"Bojim se da puta nazad nema nakon što sam javno odbio da sarađujem sa ljudima iz vlasti. Oni ne mogu da me podnesu", naveo je Durov.

 

Durov je ranije izjavio da vlasti vrše na njega pritisak i da je u konfliktu s Federalnom službom bezbednosti (FSB), a 21. aprila je napustio mesto generalnog direktora mreže.

 

On je 16. aprila saopštio da se na njega vrši pritisak da u Vkontakte bude blokirana antikorupciona grupa opozicionara Alekseja Navalnog, ali da je taj zahtev odbio.

 

Durov je naveo i da je imao i konflikt sa FSB zbog zahteva da otkrije lične podatke organizatora kijevskih protesta, odnosno "evromajdana", posle čega je bio prinuđen da proda deo akcija u toj mreži.

 

Duma ograničila prava blogera

Ruska Državna Duma ograničila je danas prava blogera, donošenjem zakona o blogovima u okviru paketa antiterorističkih zakona. Tim zakonom popularni blogeri, odnosno oni čije tekstove čita dnevno više od tri hiljade posetilaca, moraće da proveravaju istinitost informacija koje objavljuju, zabranjeno im je da šire informacije o privatnom životu građana, moraju da poštuju odredbe izbornog zakona i ukazuju na ograničenja za korisnike određenih uzrasta. Pored toga, zakon, koji treba da stupi na snagu 1. avgusta ove godine, obavezuje blogere da na svom sajtu objave svoje prezime i adresu elektronske pošte.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here