Yotuube/FRRANCE 24 English
Donbas

Ukrajina je anulirala većinu ranije dogovorenih garancija bezbednosti i izaziva eskalaciju konflikta u Donbasu, izjavio je stalni predstavnik Rusije u kontakt grupi za rešavanje situacije na istoku Ukrajine Boris Grizlov.

– Završena je još jedna sednica kontakt grupe. Učesnici su razgovarali o novom talasu narušavanja mira ukrajinske strane na liniji razdvajanja. To nije bilo izazvano niti su narušavanja bila slučajna – radi se o namernim akcijama koja su izvršena po nalogu ukrajinskih vlasti – rekao je on.

– Ukrajinska vlast je anulirala većinu ranije dogovorenih garancija bezbednosti. Ukrajina izaziva vojnu eskalaciju konflikta – naglasio je stalni predstavnik.

Prema rečima Grizlova, politički dijalog između Kijeva i Donbasa je neophodan uslov za postizanje mira u regionu.

– Treba shvatiti da će mir biti stabilan samo ako se realizuje politički deo Minskih sporazuma. Izaziva zabrinutost to što se svaki dokument koji pripremi Donbas uporno ignoriše. U takvim uslovima teško je govoriti o nastavku dijaloga. Sve dok ukrajinska vlast odbija dijalog sa Donbasom i vodi ratnu politiku, Donbasu će biti teško da veruje u njena obećanja – rekao je Grizlov nakon sastanka kontakt grupe.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here