commons.wikimedia
Američki razarać "Džon Mekejn" (Foto: Arhiva)

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije izrazilo je odlučan protest zbog uplovljavanja američkog razarača “Džon Mekejn” u teritorijalne vode Rusije u području zaliva Petar Veliki. Moskva poziva SAD da se u budućnosti uzdrže od sličnih avantura.

“Kvalifikujemo događaj kao otvorenu provokaciju, usmerenu na kršenje mira i dobrog reda”, dodaje se u saopštenju ruskog Ministarstva.

Kako se navodi, Vašingtonu je dobro poznat stav Rusije kada je reč o tom području – to su unutrašnje vode Rusije, na koje se prostire suverenitet Ruske Federacije. U saopštenju se ističe da su pokušaji da se tvrdi drugačije – nedopustivi.

“Očigledno je da putem ovakvog ‘zveckanja oružjem’ SAD svesno pogoršavaju situaciju, ponovo potvrđujući da u ovom istorijskom periodu prednost daju metodama sile prilikom zastupanja sopstvenih spoljnopolitičkih stavova”, ističe se u saopštenju ruske strane.

Takođe se navodi da uplovljavanje američkog vojnog broda u teritorijalno more Rusije ne stvara i ne može stvoriti nikakve međunarodno-pravne posledice po status tog vodenog područja.

“Uporno pozivamo SAD da se u budućnosti uzdrže od sličnih avantura. U suprotnom odgovornost za moguće posledice će u potpunosti snositi američka strana. Zadržavamo pravo na odgovor”, poručuje rusko Ministarstvo.

Podsetimo, američki razarač “Džon Mekejn” ušao je u teritorijalne vode Rusije, prešavši dva kilometra preko granične linije.

Ruski brod “Admiral Vinogradov”, koji je direktno pratio američki razarač, upozorio je strani brod na nedopustivost takvih dejstava i mogućnost “primene manevra za izbacivanje uljeza iz teritorijalnih voda”. Posle upozorenja američki razarač je odmah otišao u neutralne vode.

Ruski političari i eksperti burno su reagovali na vest, ocenivši taj korak kao bezobrazluk i provokaciju.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime