Rusija nije supersila ali se nije šaliti sa njom

0

Fonet/AP
Odnosi dvojice lidera se pogoršavaju: Vladimir Putin i Barak Obama
 

Američki medij smatra da nema naznaka da će biti ikakvih pomaga u dijalogu Rusije i SAD, što predsednik SAD Barak Obama smatra velikim problemom.

CNN navodi da Rusija nije supersila kakva je bila za vreme Hladnog rata, ali da se “nije šaliti“ sa njom, s obzirom da poseduje više od 1.600 nuklearnih bojevih glava i da predstavlja geopolitičku senku nad Evropom.

Bela kuća je reagovala na Putinovo izlaganje na konferenciji za novinare rečima da je Putinov revizionistički narativ problematičan, ali potpuno neuverljiv.

“Predsednik Putin je ponovo pokušao da prebaci krivicu za konflikt u Ukrajini“, rekao je portparol Bele kuće Džoš Ernest.

CNN podseća da je pred Obamom odluka o potpisivanju novih sankcija Rusiji, kao i najavljeno slanje pomoći Ukrajini, što bi moglo da dodatno pogorša ionako klimave odnose dvojice lidera.

Takođe, ističe se da je Putin pojačao svoju antizapadnu politiku povratkom na mesto predsednika Rusije 2012. godine, što je potvrđeno i na samitu G20 u Brizbejnu, koji je Putin napustio pre ostalih svetskih lidera.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here