Printscreen

Veće federacije Rusije jednoglasno je na plenarnoj sednici danas odobrilo četiri federalna ustavna zakona o prijemu Narodnih republika Donjeck i Lugansk, kao i regija Zaporožja i Herson u Rusiju.

Prema zakonima, stanovnici četiri regije od dana kada su primljene u Rusiju – 30. septembra – priznati su kao ruski državljani.

Predsednica Veća Federacije Valentina Matvijenko čestitala je svim stanovnicima Donbasa, Hersona i Zaporožja i svim Rusima “na istorijskom događaju”.

Savezni ustavni zakoni stupaju na snagu od dana stupanja na snagu ugovora o prijemu novih regija u Rusku Federaciju.

Prema dokumentima, DNR i LNR će i unutar Rusije zadržati svoje pređašnje nazive, a ruski će biti službeni jezik. Zaporožje i Herson, navodi se, ulaze u sastav regije kao zasebni entiteti i ostaju regije.

Granice republika i regija odrediće se njihovim granicama koje su “postojale na dan njihovog formiranja i prijema u sastav Ruske Federacije”.

Navodi se i kako će, u skladu sa međunarodnim ugovorima, granice koje dodiruju stranu državu biti državna granica Ruske Federacije. Takođe se navodi da će, kako je i navedeno u ustavnim zakonima, DNR i LNR biti deo Ruske Federacije u granicama iz 2014., utvrđenima njihovim ustavima.

4 COMMENTS

  1. Ovako je i Srbija nekada izjavila svoje granice SRBIJA DO TOKIJA i polako za par godina ovakvim tempom i filozofijom ostače samo Beogradski Pašaluk i to polovina Beograda pripada Turskoj Državi legalnim Tapijama još 48 god do isteka potpisanog dogovora 1912 sačuvaj nas bože od gorih dana.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here