EPA-EFE/MAXIM SHEMETOV
Sergej Lavrov

Rusija očekuje da dobije konkretne odgovore od Sjedinjenih Američkih Država i NATO-a o bezbednosnim garancijama i veruje da će kontakti po tom pitanju biti održani u narednih nekoliko dana, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

– Čvrsto računamo na konkretne odgovore na te nacrte dokumenata koji su nam obećani, a koje je Rusija predala Sjedinjenim Američkim Državama i članicama NATO-a – rekao je Lavrov.

Ministar je objasnio da Rusija čeka odgovore od SAD i Severnoatlantske alijanse o tome kako će oni ispuniti preuzete obaveze.

– U koncentrovanom obliku naša pitanja svode se na to kako tačno Zapad namerava da ispuni svoje obaveze sadržane u dokumentima samita OEBS-a u Istanbulu 1999. godine i u Astani 2010. godine. U ovim dokumentima se navodi da države OEBS-a neće jačati svoju bezbednost nauštrb bezbednosti drugih država. Takođe se navodi da nijedna država, grupa država ili organizacija ne može dobiti primarnu odgovornost za održavanje mira i stabilnosti u ovom regionu – istakao je ministar.

On je dodao da ima osnova da se veruje da će ovih dana biti održani neki kontakti na ovu temu.

Odgovarajući na pitanje o mogućem neuspehu dijaloga o bezbednosnim garancijama, Lavrov je istakao da Rusija ne zasniva svoju politiku po principu „šta će biti ako“.

– Mi ne gradimo našu politiku po principu ‘šta će biti ako’. To je pre manir naših zapadnih kolega koji sa ili bez razloga gotovo svakodnevno prete sankcijama Rusiji – rekao je ruski ministar.

Ministar je dodao da je hrvatskom kolegi Gordanu Radmanu dao neophodna objašnjenja o odnosima Moskve sa Evropskom unijom i NATO-om.

– O pitanjima vezanim za odnose između Rusije i Evropske unije i između Rusije i NATO-a, dali smo našim hrvatskim prijateljima neophodna objašnjenja. Naglasili smo da neizbežno cenimo uravnotežen i konstruktivan stav Hrvatske u rešavanju problema koji su se nagomilali između Rusije i Evropske unije i Rusije i NATO-a – rekao je Lavrov na zajedničkoj konferenciji za medije posle sastanka.

Ministar je dodao da je posebna pažnja tokom razgovora posvećena situaciji na Balkanu, uključujući i Bosnu i Hercegovinu, kao i situaciji u dijalogu Beograda i Prištine.

Hrvatska je članica NATO-a od 2009. godine i Evropske unije od 2013. godine.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije objavilo je 17. decembra 2021. nacrte ugovora sa Sjedinjenim Američkim Državama o garancijama bezbednosti, kao i sporazuma o merama za obezbeđenje bezbednosti Rusije i država-članica Severnoatlantskog saveza. Konsultacije o ovim pitanjima održane su 10. januara u Ženevi, 12. januara u Briselu je održan sastanak Saveta Rusija-NATO, a 13. januara u Beču je održan sastanak Stalnog saveta OEBS-a.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here