EPA-EFE

Iako Moskva nije protiv pregovora o okončanju rata, neće učestvovati na skupu u Švajcarskoj, jer se Bern odrekao neutralnosti, rekao je ruski predstavnik u UN.

Rusija ne vidi šanse da Švajcarska predvodi napore za osiguranje mira u Ukrajini, izjavio je visoki ruski diplomata, nakon što je zvanični Bern saopštio da planira da bude domaćin mirovne konferencije na visokom nivou o Ukrajini u narednim mesecima, prenosi Rojters.

Švajcarske vlasti saopštile su da je malo verovatno da će Rusija učestvovati, bar ne na početku pregovora.

– Za sada ne vidimo nikakvu mogućnost da Švajcarska preuzme vođstvo i nešto organizuje – kazao je Genadij Gatilov, stalni predstavnik Rusije pri Ujedinjenim nacijama u Ženevi.

Zamrznute milijarde

Rusija, koja je pokrenula invaziju na Ukrajinu pre dve godine, saopštila je da je švajcarska inicijativa osuđena na propast bez učešća Moskve.

Gatilov je kazao da, iako Moskva nije protiv pregovora o okončanju rata, neće učestvovati u pregovorima u Švajcarskoj, državi za koju kaže da se odrekla neutralnosti svojim stavom o sukobu.

Švajcarska je usvojila sankcije Evropske unije Rusiji zbog invazije i zamrznula oko 7,7 milijardi švajcarskih franaka vrednu finansijsku imovinu koja pripada Rusima, a koju je Gatilov opisao kao “opljačkan novac”.

– Zato smatramo da je Bern, nažalost, devalvirao svoj status neutralne države – istakao je ruski diplomata.

Predsednica Viola Amherd izjavila je prošlog meseca da Švajcarska želi da na mirovnu konferenciju pozove države članice BRIKS-a, arapske države i zemlje sa globalnog Juga. Kina je saopštila da će razmotriti učešće.

Gatilov je kazao da je inicijativa osmišljena da navede te države da podrže formulu mira ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog za koju je rekao da je neprihvatljiva za Rusiju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here