Ministarstvo odbrane Rusije
Ruska vojska

Sjedinjene Američke Države i NATO prebacuju svoje snage ka granicama evropskog dela Rusije, glavni borbeni potencijal im je na Baltiku i u Crnomorskom regionu, upozorio je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu.

– Sada američke snage prebacuju iz kontinentalnih delova severne Amerike preko Atlantika u Evropu. U Evropi se snage premeštaju ka ruskim granicama. Glavne snage koncentrišu se crnomorskom regionu i baltičkom regionu – rekao je Šojgu na sastanku u Severomorsku.

Prema njegovim rečima pored granica Rusije biće ukupno razmešteno 40.000 vojnika i 15.000 jedinica naoružanja i tehnike, uključujući stratešku avijaciju.

Rusija odgovara na preteće aktivnosti NATO-a

Ministar je istakao da Rusija preduzima mere kao odgovor na preteće vojne aktivnosti NATO-a, vežbe jedinica kombinovanih snaga i vazdušno-desantnih snaga pokazale su punu spremnost trupa.

– Reagujući na preteće vojne aktivnosti Alijanse, preduzeli smo odgovarajuće mere. U okviru kontrolnih mera i vežbi tokom zimskog perioda obuke izvršena je iznenadna provera borbene gotovosti trupa Zapadnog i Južnog vojnog okruga – rekao je Šojgu.

Ministar je dodao da je Severna flota sposobna da se efikasno suprotstavi postojećim izazovima i pretnjama Rusije na Arktiku.

– Za jačanje odbrambene sposobnosti Ruske Federacije i zaštitu njenih nacionalnih interesa na Arktiku, Ministarstvo odbrane sistematski radi na povećanju borbene sposobnosti Severne flote. Flota se oprema savremenom vojnom tehnikom prilagođenom za upotrebu u surovim klimatskim uslovima. Aktivno se izvodi borbena obuka i sprovode razne istraživačke aktivnosti – precizirao je Šojgu.

On je podsetio da je prošle nedelje završena složena arktička ekspedicija „Umka 2021“.

– Teško je preceniti značaj. Prvi put u istoriji sovjetske podmorničke flote, ruske flote, istovremeno su ispod leda izašle tri nuklearne podmornice –  istakao je Šojgu.

Prema njegovim rečima, „značajna pažnja se poklanja poboljšanju arktičke infrastrukture“.

Za tri nedelje prebačene dve armije i tri jedinice

Oružane snage Rusije su za tri nedelje uspešno prebacile dve armije i tri jedinice vazdušno-desantnih snaga na zapadne granice, dodao je Šojgu.

Ministar je naglasio da su „trupe pokazale punu gotovost i sposobnost da izvršavaju zadatke kako bi osigurale vojnu bezbednost zemlje“.

– U ovom trenutku su ove jedinice i formacije angažovane na vojnim vežbama. Sve aktivnosti provere planirane su da se završe u naredne dve nedelje – dodao je ministar.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here