pixabay.com
Rusija

Rusija će odgovoriti na nove sankcije Evropske unije u vezi sa ruskim opozicionarom Aleksejem Navaljnim, izjavio je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Aleksandar Gruško.

– Naravno, uslediće reakcija sa naše strane – rekao je Gruško. Komentarišući mogući odgovor na nove sankcije on je primetio da je za sada besmisleno „predviđati gledanjem u šolju“.

Gruško je dodao da sankcije Evropske unije vode u ćorsokak i ilegalan put.

– Ovo za nas nije iznenađenje, već smo više puta komentarisali. Evropska unija nastavlja da ide apsolutno ilegalnim putem, to je put koji apsolutno vodi u ćorsokak koji destruktivno deluje na bilateralne odnose i ni na koji način ne odgovara interesima samih evropskih zemalja – istakao je Gruško.

Stalni predstavnici država-članica EU su na zasedanju u ponedeljak pokrenuli tehničku proceduru za formiranje novog sankcionog spiska u okviru režima kršenja ljudskih prava, a na kojem bi trebalo da se nalaze državljani Rusije umešani u hapšenje Alekseja Navaljnog.

Ministri spoljnih poslova Evropske unije su na sastanku 22. februara doneli političku odluku o proširenju individualnih antiruskih sankcija koje će se ticati umešanih u hapšenje Navaljnog. Sankcije će prvi put biti usvojene u okviru novog režima globalnih sankcija Evropske unije za ozbiljna narušavanja ljudskih prava, koji je usvojen u decembru 2020. godine i još uvek nije primenjen. Evropska unija je više puta osuđivala hapšenje Navaljnog i njegovu kaznu i zatražila njegovo hitno puštanje na slobodu.

Podsetimo, Simonovski okružni sud u Moskvi je 2. februara presudio da se ruskom blogeru Alekseju Navaljnom uslovna kazna zameni kaznom zatvora u trajanju od tri i po godine u slučaju „Iv Roše“ za krađu preko 30 miliona rubalja. Na tome je insistirala Ruska služba za izvršenje kazne jer je, prema njihovim navodima, Navaljni je više puta kršio uslove probnog perioda, oko 60 puta se nije prijavio na vreme i dobijao je mnogobrojne administrativne kazne. Zapad traži oslobađanje opozicionara.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here