commons.wikimedia
Vojnici Crvene armije u Drugom svetskom ratu

Rusija je platila životima 600.000 crvenoarmejaca za oslobađanje Poljske, ta država postoji zahvaljujući podvigu palih, saopštila je Ambasada Rusije u Nemačkoj, komentarišući izjavu poljskog političara Jaroslava Kačinjskog, koji je tražio od Rusije ratnu odštetu.

“Želeo bih da podsetim da je za oslobađanje Poljske od nacizma naša strana platila životima 600.000 boraca Crvene armije. Upravo zahvaljujući njima, Poljska danas postoji kao država”, ističe se u saopštenju ambasade na zvaničnom profilu na Fejsbuku.

“Na dan 75. godišnjice oslobođenja zarobljenika iz Aušvica od strane Crvene armije svet se seća tragedije Holokausta i podviga sovjetskih vojnika. Ali poljsko rukovodstvo ima svoju istoriju”, navodi ruska Ambasada.

Lider vladajuće partije Poljske Pravo i pravda Jaroslav Kačinjski izjavio u intervjuu tabloidu “Bild” da je Rusija, kao i Nemačka, obavezna da isplati Poljskoj odštetu za štetu u Drugom svetskom ratu.

Rusija je ranije na takve pretenzije Poljske izjavljivala da Varšava neće dobiti nikakvu ratnu odštetu od Rusije, jer nema na to prava. Ruske vlasti su više puta navodile da neke evropske zemlje pokušavaju da revidiraju istoriju. Tokom obraćanja Saveznoj skupštini, predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je da je Ruska Federacija dužna da obezbedi očuvanje istine o Drugom svetskom ratu i da se suprotstavlja pokušajima falsifikovanja njegove istorije.

Na Potsdamskoj konferenciji 1945. godine postignut je sporazum prema kome je Poljska dobila odštetu iz udela Sovjetskog Saveza koji dolazi iz istočne zone Nemačke. Nakon nekoliko godina SSSR i Poljska Narodna Republika zaključile su dogovor kojim se prekida naplata naknade od NDR od 1954. godine

1 COMMENT

  1. POLJSKA jezik za zube, jer aku budu otvoreni arhivi u Moskvi,
    cela Poljska ne kosta, za slobodu KOJU JE DOBILA zahvaljuci CRVENOJ armji

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here