EPA/Carlos Ortega
Antonio Gutereš

Rusija poziva generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonija Gutereša da učini sve što može kako bi sprečio Ukrajinu da izvede provokaciju upotrebom “prljave bombe”, naveo je danas ruski stalni predstavnik pri UN Vasilij Nebenzja u pismu u koje je agencija TAS S imala uvid.

– Pozivamo generalnog sekretara Ujedinjenih nacija da učini sve što je u njegovoj moći da spreči da se dogodi ovaj gnusni zločin. Upotrebu prljave bombe od strane kijevskog režima smatraćemo aktom nuklearnog terorizma – upozorio je Nebenzja u pismu.

Kako je rekao, a prema informacija dobijenim od Ministarstva odbrane Rusije, “ova provokacija može da bude izvedena uz podršku zapadnih zemalja” i Rusija poziva “zapadne zemlje da izvrše svoj uticaj na režim u Kijevu da odustane od svojih opasnih planova koji ugrožavaju međunarodni mir i bezbednost”.

– Usred antiruske propagandne kampanje, želimo da istaknemo da Ruska Federacija nema nameru, niti namerava da upotrebi nuklearno oružje u Ukrajini – istakao je Nebenzja.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu preneo je u telefonskim razgovorima sa kolegama iz Francuske i Turske zabrinutost zbog “mogućih provokacija Ukrajine upotrebom prljave bombe”, saopštilo je u nedelju rusko Ministarstvo odbrane.

“Prljave bombe” su napravljene od konvencionalnih eksplozivnih sredstava, ali je njihovo jezgro obavijeno radioaktivnim materijalom. Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je juče da ta zemlja namerava da pokrene u Ujedinjenim nacijama pitanje o tome da Kijev priprema “prljavu bombu”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here