wikimedia.org/Julian Nitzsche

Zamenik ruskog ambasadora u UN rekao je na sednici SB o radu Međunarodnog rezidualnog mehanizma u Hagu da je ovaj mehanizam kao i Haški sud pre njega ušao u istoriju kao instrument za obračun. Kako je dodao, Mehanizam je nastavio isti ispolitizovani kurs kao i njegov prethodnik, a presuda protiv Ratka Mladića je nastavak te politizacije.

Zamenik ruskog ambasadora u UN Genadij Kuzmin je rekao da je rat na Balkanu bio tragedija za sve strane, uništio je jednu državu i pokazao koliko je ranjivo međunarodno pravo, kao i koliko lako, u uslovima nekažnjivosti, zemlje NATO mogu da zaobiđu Povelju UN i počnu vojnu operaciju u trećoj zemlji.

Upitao je i da je li iko pozvan na odgovornost zbog bombardovanja civila u SRJ, ubijanja novinara i bombardovanje kineske ambasade, kao i zašto je Haški sud, a potom i Mehanizam, bio slep i gluv na zločine koje su počinili kosovski Albanci.

– Nisu postali instrument pomirenja, a razlog tome je uočljiv deficit pravednosti u presudama, napadi na jednu stranu i ćutanje o zločinima drugih – rekao je Kuzmin.
Rezidualni mehanizam je nasledio negativne osobine svog prethodnika, rekao je ruski predstavnik, dodajući da presude nisu fer pošto je jedna strana osuđena za sve, a zločini drugih su zataškani.

Rekao je i da Rusija traži sveobuhvatni nezavisni medicinski pregled Mladića.

– Rusija pridaje veliki značaj pitanju osiguranja ljudskih prava koji su u zatvoru, uključujući pravo na medicinsku pomoć. Savet bezbednosti je u Rezoluciji 2529 prošle godine posebno to naglasio. Bez obzira na to Rezidualni mehanizam ne smatra svrsishodnim da izveštava Savet bezbednosti o tome kako se ta prava realizuju – rekao je ruski diplomata.

Podsetimo, Haški tribunal je potvrdio presudu Ratku Mladiću na doživotni zatvor.

2 KOMENTARA

  1. Nije Mladic osudjen zbog KiM.To znaci da Rusi i ne znaju za Srbe u BiH znaju samo za Dodika.Rusi neznaju za Srbe u Hrvatskoj i oni su priznali i Hrvatsku i BiH bez obzira sto je iz Hrvatske protjerani preko 250000 Srba sto su Srbi u BiH uspjeli da sacuvaju svoj Entitet.Ne shvatam

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime