EPA/Maxim Shipenkov
Moskva

Vašington nije uspeo da sprovede planove za zaustavljanje ekonomskog razvoja Rusije niti da uvuče brojne partnere Moskve u trgovinski, ekonomski i doplomatski bojkot, izjavila je predsedavajuća Saveta Ruske Federacije Valentina Matvijenko.

Ona je na sastanku sa zamenikom premijera Kube Rikardom Kabrisasom rekla da Moskva primećuje da Vašington želi da brojne partnere Rusije, uključujući i one u Latinskoj Americi, uvuče u trgovinski, ekonomski i diplomatski bojkot, ucenjivanjem, podmićivanjem i pretnjama.

– Ključni cilj je da se zaustavi razvoj Rusije i njen rastući uticaj koji proizlazi iz nezavisne spoljne politike na globalnoj sceni. Vašington još jednom nije uspeo – ekonomski “blickrig” je propao. Hteli su da rasparčaju rusku ekonomiju, ali se to nije dogodilo – istakla je Matvijenko.

Ona je navela da je, uprkos sankcijama Rusiji bez presedana, ekonomska situacija u zemlji prilično stabilna, i da nisu prekinute veze sa tradicionalnim partnerima, uključujući one u Latinskoj Americi, i da su propali pokušaji gušenja i izolovanja Rusije, javio je Tass.

Prema njenim rečima, Zapad namerno želi da razbije ceo sistem međunarodnih odnosa, a SAD i NATO se ponovo kreću putem globalnog sukoba.

– Ozbiljan izazov je bačen na Rusiju. Očigledno, ni SAD ni EU nisu nikada pokušale da pronađu rešenje za zajedničke probleme, a njihovo odbijanje značajne diskusije o ruskim inicijativama za bezbednosne garancije je za nas bilo od ključne važnosti – napomenula je ruska političarka.

Ona je navela da Rusija zna kako da osigura svoj dalji ekonomski i društveni razvoj u novom okruženju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here