EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV
Izbori u Rusiji

Rusija je predala Sjedinjenim Američkim Državama materijale koji potkrepljuju tvrdnje o mešanju u ruske izbore, izjavio je ambasador Rusije u SAD Anatolij Antonov.

– Prosledili smo materijale primljene iz Moskve – rekao je Antonov.

Prema njegovim rečima, u materijalu piše „o nepristojnim aktivnostima grupe berlinskog pacijenta“ (misli se na ruskog blogera Alekseja Navaljnog koji se lečio u Berlinu, a trenutno je u zatvoru zbog krađe).

– U različitim izvorima objavljuju se podaci koji potkopavaju mogućnost da naši građani ostvare svoje ustavno pravo kako bi ispunili građanske dužnosti – dodao je.

Kako je naveo, zvanična Moskva je zainteresovana za transparentnost izbora kako bi legitimitet ruske Dume i odsustvo problema na izborima mogli da budu potvrđeni.

Komentarišući saopštenje Ministarstva spoljnih poslova da ruska strana poseduje neoborive dokaze da američke internet platforme krše ruski zakon u kontekstu pripreme i održavanja izbora za Dumu, rekao je da su ruske diplomate razgovarale u Stejt departmentu i Beloj kući o mešanju u izbore, ali da rukovodstvo SAD ne iznosi stav o internet gigantima.

– Nismo samo uputili notu, nego sam u petak imao sastanke u Beloj kući na ovu temu, gde smo skrenuli pažnju kolegama o neprihvatljivosti takvog akcionog plana u vezi sa ruskim izborima – rekao je Antonov novinarima.

Prema rečima ruskog ambasadora, Stejt department je takođe kontaktiran.

– Amerikanci su zatražili opsežnije materijale na tu temu i obećali da će istražiti – dodao je.

Što se tiče Gugla i Tvitera, kolege nisu iznele stav, kaže ruski diplomata.

– To su informacioni giganti koji imaju svoju politiku, a američke vlasti ne mogu da utiču na njihovu politiku – kaže Antonov.

Istovremeno, ambasador je istakao da američke vlasti sarađuju sa ruskom stranom po pitanju osiguravanja bezbednosti tokom izbora na biračkom mestu u ambasadi Rusije u Vašingtonu.

S tim u vezi, precizirao je da vlasti SAD pozitivno reaguju na zahteve Rusije i stupaju u saradnju sa ruskom stranom, pomažući joj da obezbedi mirno izražavanje volje ruskih građana.

Kako je ranije saopšteno, demarš o neprihvatljivosti mešanja Sjedinjenih Američkih Država u izbore u Rusiji poslat je i u Stejt department i u Savet za nacionalnu bezbednost preko ambasade u Vašingtonu.

Izbori za novi, petogodišnji saziv Dume, održavaju se od 17-19. septembra.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here