pixabay.com
Rusija

Predstavnica ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova smatra besmislenim nametanje korejskog modela za rešavanje krize na teritoriji Ukrajine. Prema njenom mišljenju, strane treba da traže druga rešenja.

– Podjednako besmisleni su pokušaji da se veštački nametnu različita rešenja, uključujući i korejsko, ma koliko uspešno izgledalo. Ovde su nam potrebna potpuno drugačija rešenja i najvažnije, ponavljam, politička volja za mir onih koji su izazvali ovaj sukob i nastavljaju da čine sve kako bi se nastavila opasna eskalacija – rekla je predstavnica ruskog ministarstva spoljnih poslova u intervjuu za AFP.
Marija Zaharova je rekla da ne vidi ni kod ukrajinskih vlasti niti na Zapadu političku volju da se dođe do mira. Ona je podsetila da je u Ukrajini i dalje na snazi zabrana pregovora sa Rusijom, uvedena 30. septembra 2022.
Rusko-ukrajinski pregovori prekinuti su u maju 2022. godine. U septembru iste godine, Ruska Federacija je pripojila Donjecku i Lugansku Narodnu Republiku, Hersonsku i Zaporošku oblast. Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je 1. decembra 2023. rekao da je čuo da neki na Zapadu smatraju da treba početi pregovore sa Rusijom.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here