Tanjug/AP
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski

Režim Vladimira Zelenskog nije sposoban da pregovara, Moskva je u to uverena, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja u intervjuu za Sputnjik.

– Više puta smo potvrđivali spremnost na dijalog i to nisu samo izjave deklarativne prirode. U aprilu 2022. godine su naši pregovarači parafirali dogovore iz Istanbula. Potpisao ih je i šef ukrajinske delegacije – podsetio je Nebenzja.

Prema njegovim rečima, anglosaksonskim “sponzorima” Kijeva očigledno nije bio potreban tako operativan pristup rešenju i učinili su sve da to spreče.

– Svi su videli intervju sa liderom frakcije ‘Sluga naroda’ u Vrhovnoj radi Davidom Arahamijom, koji je predvodio ukrajinsku delegaciju u Istanbulu. On je direktno rekao da je sve spremno, ali je Boris Džonson, bivši premijer Velike Britanije, došao i rekao da moramo da nastavimo da se borimo. Poznata je priča o njegovom putovanju u Ukrajinu. Mislim da nema potrebe da je ponavljamo – rekao je predstavnik Rusije.

Jedini logičan zaključak koji smo doneli je da režim Zelenskog nije sposoban da pregovara, naglasio je on.

Nebenzja je takođe primetio da je Zelenski još u oktobru 2022. godine potpisao ukaz o zabrani pregovora sa ruskim rukovodstvom.

– Postavlja se retoričko pitanje – da li je moguće dogovoriti se bez dijaloga? Takvo očigledno odsustvo logike je ‘vizit karta’ celokupne spoljne politike Kijeva – dodao je.

Stalni predstavnik Rusije pri UN pomenuo je i pitanje ruske imovine, rekavši da će Moskva upotrebiti sve dostupne alate da zaštiti svoja prava ako zapadne zemlje odluče da joj konfiskuju imovinu.

Neprijateljske zemlje od februara 2022. godine uvode Rusiji sankcije, u okviru kojih je bila zamrznuta kako suverena imovina, tako i sredstva privatnih investitora.

Zamrznuto je oko 300 milijardi dolara deviznih rezervi. Gotovo odmah su počeli razgovori stranih zemalja o zapleni ove imovine u različite ciljeve. U oktobru 2022. godine lideri Evropske unije naložili su Evropskoj komisiji da pripremi predloge za korišćenje zamrznute imovine u cilju finansiranja Ukrajine.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov saopštio je da, u slučaju zaplene ruske imovine koja je zamrznuta na Zapadu, Ruska Federacija će braniti svoje interese, uključujući i na sudovima.

2 COMMENTS

  1. ŽIVELA AMERIKA, EVROPSKA UNIJA I SRBIJA U EU!
    ISTINA SE NE MOŽE MENJATI, ONA JE UVEK ISTA.
    MI SRBI SMO U EU! SVI SRBI ZNAJU, EVROPA JE NAŠA KUĆA, U TO NEMA SUMNJE A I MI SRBI SMO NJENI UKUĆANI.
    SRBIJA JE NA ZAPADU, U EVROPI, U EU, MEĐU SVOJIMA, SVOJOM BRAĆOM ! ŽIVELA EVROPA! ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ… EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA. ONI KOJI NE VOLE NAŠ ZAPAD TREBA DA BOJKOTUJU ISTI, TAKO ŠTO ĆE ISTOK PODRŽATI UNIŠTAVAJUĆI (CEPAJUĆI) NAŠE ZAPADNE EVRE I DOLARE A TRAŽITI PLATU U RUBLJAMA I JUANIMA, TRAŽITI POSAO NA ISTOKU U rUSIJI I kINI I NARAVNO sEVERNOJ kOREJI, GDE SE RADNIČKA PRAVA VEOMA POŠTUJU. A I SVE OSTALO LOŠE ZAPADNO,OD AUTOMOBILA,GARDEROBE, TEHNIKE,,,, MENJATI ZA BOLJE ISTOČNO. PATRIOTE, POZOVITE ROĐAKE PATRIOTE DA SA NAŠEG ZAPADA IDU DA RADE NA ISTOK, DA SE KOD NAS NE MUČE RADEĆI ZA BEZVREDNE PRLJAVE EVRE I DOLARE I DA VIŠE DOPRINOSE VOLJENOM ISTOKU…ŽIVELA EVROPSKA NATO UKRAJINA!!! USKORO SAMO EVRO I U SRBIJI!!!

    NE MOŽEMO MI SRBI DA ODNESEMO SRBIJU SA ZAPADA IZ EVROPE I EU NA ISTOK ALI MOŽE DA SE ODSELI (ODNESE SEBE) ONAJ KOME SE TO NE SVIĐA!!! SRBIJA JE SRCE EVROPE! ŽIVELA EVROPSKA SRBIJA!!!

  2. Eto vas bivsi kgb spijuncic je sposoban: pa jeste, sposoban je za totalno unistavanje svega sto je nekad u Rusiji bilo normalno – samo da bi ostao na vlasti.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here