Rusija samostalno ulazi u STO

0

Ruski ambasador u Evropskoj uniji Vladimir Čižov je precizirao da Moskva želi u što kraćem roku da povede razgovore o priključenju STO, kako bi se proces ulaska u tu međunarodnu organizaciju okonačao u najkraćem mogućem roku.

 

Carinska unija Rusije, Belorusije i Kazahstana

Čižov je dodao da je bilo nekih kontraditornih tumačenja oko stava Moskve prema učlanjenju u STO, nakon što je Rusija stvorila carinsku uniju sa dve članice Zajednice nezavisnih država.

Rojters podseća da je ruski premijer Vladimir Putin u junu najavio nameru tri članice carinske unije da zajedno uđu u sastav STO.

"Posle stvaranja carinske unije neke izjave su tumačene kao da je Rusija izgubila interes za pristup STO. To je pogrešno", kazao je Čižov uz napomenu da će se Moskva o tom pitanju ipak i dalje tesno konsultovati sa Kazahstanom i Belorusijom.

Carinska unija tri zemlje zaživeće 1. januara iduće godine i omogućiće stvaranje jedinstvenog tržišta i ukidanje carinskih barijera za 165 miliona ljudi, koliko ih sada živu u Rusiji, Belorusiji i Kazahstanu.

Ulazak Moskve u 156 – članu globalnu trgovinsku organizaciju trebalo bi da otvori rusko tržište za proizvode i usluge svih članica STO, navodi se u izveštaju Rojtersa iz Stokholma, gde je danas održan samit lidera Evropske unije i Rusije.

 

Carine na uvoz u Rusiju su trenutno previsoke

Moskva već 16 godina bezuspešno pregovora u ulasku u STO, a poslednje prepreke su se pojavile početkom ove godine kada je Gruzija, sa kojom je u avgustu prošle godine Rusija vodila kratkotrajni rat, odbila da se formalno saglasi sa ulaskom Moskve u globalnu trgovinsku organizaciju.

Mnoge druge članice STO bi, međutim, želele da se Rusija što pre nađe u sastavu te organizacije jer će tada biti prinuđena da smanji sada visoke carine na uvoz raznih prehrambenih i industrijskih proizvoda.

Rusija ima veoma visoke carine na niz uvoznih proizvoda, uključujući i 30 – procentni namet na uvozne automobile, u cilju zaštite domaćih proizvođača.

 

Evropska komesarka za trgovinu Katarina Ešton je izjavila, posle današnjih razgovora sa ruskom ministarkom za privredni razvoj Elvirom Nabijulinom, da bi skorašnji ulazak Moskve u STO mogao da podstakne i zaključenje opšteg ugovora o odnosima Evropske unije i Rusije.

"Mi veoma snažno podržavamo što skoriji ulazak Rusije u STO", rekla je Eštonova.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here