EPA/Maxim Shipenkov
Dmitrij Medvedev sa Vladimirom Putinom

Rusija se ne boji potencijalnih sankcija povezanih sa puštanjem u rad gasovoda „Severni tok 2“, izjavio je zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev.

– Kakva strahovanja? Pa mi sa sankcijama živimo od 2014. godine – rekao je Medvedev u intervjuu za Dojče vele na pitanje da li strahuje od sankcija ukoliko Rusija bude sprečavala tranzit gasa kroz Ukrajinu.

Medvedev je konstatovao da se promenio duh odnosa što je, kako kaže, žalosno, ali Rusija je nastavila svoj razvoj i u nekim sektorima je čak unapredila svoje mogućnosti.

– Tako da, ako neko uvede sankcije, mi ćemo to preživeti – rekao je Medvedev i ocenio da je u toku svojevrsni „ritaulni ples“ evropskih i američkih političara kako bi priznali činjenicu „da se Severni tok dogodio“.

Prema njegovim rečima, situaciju u vezi sa gasovodom u velikoj meri diktiraju američki komercijalni interesi i nelojalna konkurencija koju pokazuju na evropskom tržištu.

– Tako je bilo za vreme Trampa, a sada je administracija predsednika Bajdena pokazala donekle bolje razumevanje situacije i našla je u sadašnjem trenutku kompromis, uključujući i vladu Nemačke – istakao je Medvedev.

Prošle nedelje „Gasprom“ je saopštio da je tehnički završena morska deonica drugog kraka gasovoda „Severni tok 2“. Međutim, i dalje postoje brojne birokratske prepreke koje kompanija mora da prevaziđe pre puštanja gasovoda u rad.

Gasovod „Severni tok 2“ sastoji se od dva kraka ukupnog kapaciteta 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje koji idu od obale Rusije preko Baltičkog mora do Nemačke.

Radovi na gasovodu prekinuti su u decembru 2019. posle čega je švajcarska kompanija „Olsiz“ odustala od polaganja cevi zbog pretnji od američkih sankcija. Od decembra 2020. godine izgradnja gasovoda je nastavljena i u potpunosti je završena u jutro 10. septembra 2021.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here