Rusija se puni zlatom i proteruje dolar

0

Rusija jača svoju ekonomsku nezavisnost
 

Japanski ekonomski dnevni list "NIKEI" navodi da je, prema podacima MMF-a, ukupna količina zlatnih rezervi Rusije krajem avusta iznosila 1.112,5 tona, što je za 77 tona više nego u januaru ove godine.

 

Prema količini zlatnih rezervi, Rusija je već nadmašila Kinu (1.054 tone) i Švajcarsku (1.040 tona). Udeo zlata u ukupnim rezervama zemlje "porastao" je sa 8,3 odsto na 9,8. Trenutno, više zlatnih rezervi od Rusije imaju SAD (8.100 tona), Nemačka (3.300 tona), Italija (2.450 tona) i Francuska (2.435 tona).

 

Nemački list "Di Velt" tvrdi da Rusija otkupljuje zlato već nekoliko godina, od početka globalne ekonomske krize 2008. i to čini bez mnogo publiciteta. Ovaj list navodi da 70 odsto rezervi Rusije čine dolari i evri.

 

Prema mišljenju stručnjaka, povećavajući postotak zlata u ukupnim rezervama, Banka Rusije smanjuje udeo američkog dolara i jedinstvene evropske valute. Dugi niz godina isto to čini i Kina, koja ima najveće dolarske rezerve na svetu.

 

Kako smatraju stručnjaci, glavni razlog što Rusija dolare i evre zamenjuje zlatom jeste nepoverenje u američki dolar i neizvesnost ekonomskog i političkog položaja SAD u celini.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here