EPA/Erdem Sahin
Rat u Siriji traje nesmanjenom žestinom

“Moskva je zabrinuta zbog periodičnog izbijanja napetosti u sirijsko-turskim pograničnim područjima koje Ankara trenutno kontroliše”, izjavila je u četvrtak portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

– Odlučno osuđujemo terorističke akte, čije su žrtve nedužni civili. Ponovo naglašavamo da borba protiv terorista u Siriji, koje je potvrdio i Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija, nema alternativu. Zabrinuti smo zbog periodične napetosti u pograničnim područjima sirijsko-turske granice, koja je trenutno pod kontrolom Ankare – istakla je Zaharova.

Prema njenim rečima, u Moskvi smatraju da je potrebno podsetiti da se radi o teritoriji Sirije koja, „na kraju, treba da se vrati pod kontrolu Damaska“.

– Uvereni smo da je uspostavljanje čvrste i dugoročne stabilnosti i bezbednosti u pograničnom području sirijsko-turske granice i u Siriji uopšte moguće samo ako se ponovo uspostave njen suverenitet, nezavisnost, jedinstvo i teritorijalni integritet – rekla je Zaharova.

Specijalni predstavnik SAD za Siriju Džejms Džefri izjavio je danas da će Turska nastaviti da vrši pritisak na terorističke grupe u Idlibu.

Podsetimo, ranije je Ministarstvo odbrane Turske saopštilo o eksploziji minirane auto-cisterne s gorivom u centru Afrina, optuživši za taj teroristički akt Radnu partiju Kurdistana (zabranjena u Turskoj) i povezane s njom Samoodbrambene snage sirijskih Kurda (YPG).

Prema poslednjim podacima, poginulo je 40 nedužnih civila, dok je više od 40 ranjeno.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here